<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199445" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оман, Узбекис...

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква

21 Септември 2023
1 685

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква. Българските власти са взели това решение за архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, и двама служители на светата обител.

Това предава NOVA, цитирайки ТАСС. Информационната агенция се позовава на информация на руското посолство у нас.

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква

“Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност”, посочват руските дипломати.

Реакция

От руското посолство в България излязоха с остра позиция по казуса. Тя е публикувана във Facebook страницата на ведомството.

Ето какво гласи:

“На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави. Но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица. Това е свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна”.

Припомняме, че миналото лято София експулсира 70 служители на руското посолство. Тогава оттам дори излязоха с ултиматум срещу страната ни и правителството на Кирил Петков.

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се посочваше в специална нота по онова време.

А самият Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадената нота.

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Той

    21 Септември 2023

    Браво!!

Реакции