<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199898" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления

25 Септември 2023
0 122

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления. Това се случва във връзка с предстоящите местни избори на 29 октомври.

Парламентът изслуша институциите за сигурността на машините за гласуване. В Народното събрание днес се явиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на ЦИК Камелия Нейкова. В залата беше очакван и председателят на ДАНС Пламен Тончев, но той така и не дойде.

Стоянов и Нейкова говориха за надеждността на машините за гласуване, извършване на тестове и проверка и обезпечаване на честни местни избори. Предложението за изслушването им дойде от Цончо Ганев и група народни представители от “Възраждане”.

Мерките

Прокуратурата, МВР и ДАНС правят общо звено срещу изборните престъпления

Силовият министър Калин Стоянов изтъкна информация, която ви споделихме по-рано през деня. А тя е, че Прокуратурата, МВР и ДАНС правят общо звено срещу изборните престъпления.

То ще координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления

Звеното ще се ръководи от Мария Павлова, заместник главен прокурор при ВКП.

Стоянов подчерта, че очаква съдействие при всеки опит за манипулиране на вота на избирателите. И добави, че МВР усилено ще защитава правата на гражданите.

Той обяви още, че от 26 септември до 6 октомври ще функционира гореща линия в МВР.

Още от изслушването

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления

Според Камелия Нейкова, Централната избирателна комисия винаги е смятала, че изборният процес е въпрос, свързан с националната сигурност. Тя посочи, че за изборите за местната власт са обявени две обществени поръчки. Те са съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера.

За гарантиране на надеждността на изборния процес, председателят посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

Вече са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване. За вота на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване. Гласуването ще се извършва с вече закупените, стана ясно по време на изслушването.

Нейкова уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване. Ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите ще подават вота си с хартия.

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции