<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР и прокура...

Държавата ще награди тези, които си признаят, че укриват данъци

26 Септември 2023
0 642

Държавата ще награди тези, които си признаят, че укриват данъци. Финансовият министър Асен Василев предлага ново нестандартно решение. То е породено, след като идеята му да не се плаща сметката в ресторанта при непредставен фискален бон не мина. Предложението е записано в промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, публикуван за обществено обсъждане, съобщи “Дневник”.

Василев предлага финансов стимул за хората, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства за дължими, но недекларирани данъци или осигуровки. Условие е те да не са били известни на данъчната администрация.

Асен Василев: Служебният кабинет принуди народа да купува по-скъпо брашно, хляб и олио (видео)

Държавата ще награди тези, които си признаят, че укриват данъци
Снимка: Цветомир Петров/БТА (ПК)

Предвижда се размерът на възнаграждението да е 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития.

Разбира се, има определени изисквания, за да се приложи това на практика. Необходимо е информацията да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите. По този начин се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага.

Асен Василев залага на бюджет с по-добра събираемост на данъците (видео)

Друго изискване е в резултат на този сигнал в бюджета да са постъпили поне 3 хил. лв. По този начин ще се предотврати подаването на информация с цел решаване на междуличностни конфликти, смята вносителят.

Приемането на предложението обаче не може да се очаква през октомври. Това е така, защото депутатите излизат във ваканция до 6 ноември заради предстоящите местни избори.

Държавата ще награди тези, които си признаят, че укриват данъци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции