<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202300" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болна жена пр...

Лекари получават само половината от заявените ваксини срещу Covid-19

10 Октомври 2023
0 135

В разгара на есеннта кампания за имунизация, лекари получават само половината от заявените ваксини срещу Covid-19. За тази нередност сигнализират редица джипита в София, предава БНР.

В същото време продължават и проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина “Инфлувак Тетра” в информационната система. Поради това медиците поставят предимно от другия вид инжекция.

Д-р Станислава Крайселска споделя пред националното радио, че миналата седмица е заявила получаването на 12 флакона с ваксини срещу Covid-19. От Регионалната здравна инспекция ѝ дали само половината от тях.

Нова заявка от днес остава 100% неизпълнена – няма налични дози.

Нобелова награда за иРНК ваксините срещу Covid-19

Лекари получават само половината от заявените ваксини срещу Covid-19

Но проблемите не свършват дотук. За четвърти ден д-р Крайселска не успява да въведе в електронната система направена имунизация с противогрипната ваксина “Инфлувак Тетра”. И то въпреки че в петък от “Информационно обслужване” обявиха, че коректният код на ваксината е наличен. Както и че разработчиците на медицински софтуер са уведомени за него. 

“Лошото е, че това го разбирам, след като съм имунизирала пациента. И се оказва, че не мога да му въведа ваксината.”

Според данни на “Информационно обслужване”, за този сезон до момента у нас са поставени 1530 дози от проблемната “Инфлувак Тетра”. Както и 6168 дози от другия продукт – “Ваксигрип”.

Нашият призив

Надяваме се компетентните органи да си свършат работата и да осигурят всички нужни дози от ваксините както срещу грип, така и срещу Covid-19. Недопустимо е в общество, в което конспирациите виреят така успешно, да бъдат връщани хора, които искат да се ваксинират!

Така или иначе, по време на пандемията, държавата не направи достатъчно, за да спре разпространението на безумните антиваксърски теории и да убеди повече хора да се предпазят от новия коронавирус, отнел толкова много животи. Не е ли логично точно сега, когато за ваксини се говори още по-малко, те да са достъпни за всеки един желаещ?

Лекари получават само половината от заявените ваксини срещу Covid-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции