<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202515" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: АЕЖ: Директор...

Eто кои партии похарчиха най-много за медийна реклама досега

11 Октомври 2023
0 178

Eто кои партии похарчиха най-много за медийна реклама досега – данните са за първите 10 дни от началото на предизборната кампания за местния вот на 29 октомври.

Информацията е споделена от Института за развитие на публичната среда (ИРПС), чийто екип по традиция извършва мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания. В изследването този път са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции.

През първите 10 дни от предизборната кампания 40 участници в местните избори са похарчили общо 830 635 лв. без ДДС.

3 причини защо местните избори са дори по-важни от националните (Коментарът на “Господарите”)

Кой е платил най-много

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации. Първа е ГЕРБ с 220 005 лв. без ДДС. С малко под 100 000 лв. ги следва коалицията ПП-ДБ с 93 630 лв. След тях са „Възраждане“ с 92 703 лв. и БСП за България с 91 386 лв.

Разходите за медии на четирите формации представляват 60% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.

Любопитен факт е, че кандидатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и „БСП за България“ избират разнообразни медийни канали, за да достигат до потенциалните избиратели. Но „Възраждане“ на Костадин Костадинов е насочила цели 72% от разходваните досега ресурси за реклама в телевизия Евроком.

Eто кои партии похарчиха най-много за медийна реклама досега

Към кои медии отиват парите

Към 9 октомври 25 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. На първо място по разходвани средства се оказва в. „24 часа“. Към тази медия формациите са насочили 154 783 лв., става ясно от доклада на ИРПС.

Вестникът е предпочетен както от парламентарно представени формации като ГЕРБ, „БСП за България“, ПП-ДБ, така и от по-малки и нови субекти.

На второ място е БНТ с 139 287 лв., следвана от телевизия Евроком със 109 806 лв.

Изследователите напомнят, че тарифите на БНТ и БНР се приемат от Министерския съвет. Цените за отразяване на кампанията на двете обществени медии обичайно са значително по-ниски от тези на търговските медии.

Средствата за медийно отразяване на кандидатите заемат най-голям дял от общите разходи за предизборните кампании. За партиите е изключително важно как подбират медийните канали, през които да достигнат своите избиратели и потенциални симпатизанти. Това посочва още екипът на института.

Eто кои партии похарчиха най-много за медийна реклама досега

Призив от нас

Скъпи приятели, по време на избори е като по време на война – много политици, а и некоректни медии, смятат, че всичко им е позволено. Но не е така. Отново ви призоваваме – бъдете внимателни при избора си на източници на информация и приемайте критично всяко нещо, което четете или чувате!

Сигнализирайте ни за всякакви нарушения и опити вотът да бъде повлиян!

Eто кои партии похарчиха най-много за медийна реклама досега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции