<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Х въвежда екс...

Повече от половината нови пътища са направени от некачествен асфалт

23 Октомври 2023
0 655

Повече от половината нови пътища са направени от некачествен асфалт, предаде “Сега”. Това става ясно от инспекция на Института по пътища и мостове към Агенция “Пътна инфраструктура”. Резултатите са на база от 300 сондажни пробни ядки от настилката, направени с профилограф на 13 нови участъка.

Изследването с профилограф е тип образна диагностика, която показва дали пътните настилки имат нужната дебелена, дали са равни или с някакви деформации. Резултатите доказват, че строителите са спестили от материал или вложения материал е със съмнително качество. 

“Проверките, които започнаха през септември 2023 г., ще се извършват редовно в рамките на гаранционния срок по отношение на всички обекти”. Това обяви регионалният министър Андрей Цеков, като представи днес резултатите.

Състезанието по нелепо асфалтиране продължава – този път в елитен столичен квартал (видео)

В 7 от 13 проби е установено разминаване със заданието по проект – намалена дебелина на основните пластове.

“На изпълнителите и надзорните фирми са изпратени са писма. Вече са предприети действия за отстраняване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните фирми”, съобщи Цеков.

Повече от половината нови пътища са направени от некачествен асфалт

Регионалният министър обясни, че в някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, тоест на малки участъци на пътното платно. В други обаче са констатирани системни нередности – открити са отклонения по целия пътен участък.

Той даде за пример магистрала “Струма”. По нея са засечени отклонения върху 12 различни участъка. Но не е засегнат целия пътен участък.

Затварят ключов булевард в София заради пропадане на асфалта

На обхода на град Ахелой обаче, който е около 5 км, от взетите 32 сондажни ядки 22 не отговарят на проектните и нормативни изисквания.

По подобен начин некачествено е направен околовръстният път на Добрич. Там в целия участък от 8 км е установена изтънена дебелина на горния износващ пласт.

Констатирано е “недостатъчно положен асфалт” и на пътя Червен бряг – Чомаковци, Бяла Слатина – Плевен, пътя Смолян – Широка лъка и участъка Кресна – Сандански на магистрала “Струма”.

“Изводите са, че очевидно има отклонения по изпълнение на изискуемото качество и липсва регулярен контрол от страна на изпълнителите, на контролните фирми и от страна на държавата”, призна Цеков.

България е прочута със своите ремонти на ремонтите. Вече няколко десетилетия управниците ни просто кърпят пътища и дупки. Назначават се “наши” фирми, които прибират парите от обществените поръчки, използват най-некачествените материали или пестят от такива. Ние от “Господарите” неведнъж сме си имали работата точно с такива “строители”:

Вижте един абсурден път, чиито ремонт струва над 4 милиона (РЕПОРТАЖ)

“Господарите” инспектират пренареждането на жълтите павета в София (РЕПОРТАЖ)

“Господарите” в епичен сблъсък със замесените в ремонта на жълтите павета (РЕПОРТАЖ)

Измерваме пътната настилка на горския път за 1 600 000 лв – какво показа експериментът ни?

Защо в село Дреновец похарчиха 10 000 лева за еко велопарк с форма на брецел? (видео)

Повече от половината нови пътища са направени от некачествен асфалт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции