<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Трима бразил...

Ето коя е думата на 2023 година

01 Ноември 2023
0 284

Ето коя е думата на 2023 година – абревиатурата ИИ (изкуствен интелект). Това обявиха от издателството на речника Collins.

Goblin mood е дума на годината според Оксфордския речник

Лексикографи от Collins Dictionary казаха, че използването на термина се е ”ускорило” и той се е превърнал в доминиращ през 2023 г. ”Знаем, че абревиатурата ИИ беше на фокус тази година заради начина, по който се разви и бързо се вгради в живота ни. Както ”имейл”, ”стрийминг” или всяка друга някога футуристична, а сега ежедневна технология”, заяви директорът на Collins Алекс Бийкрофт.

Ето коя е думата на 2023 година
снимка: Unsplash

Анализаторите от Collins са използвали база данни, която съдържа повече от 20 милиарда думи от уебсайтове, вестници, списания и книги, публикувани по целия свят. Също така са използвали материали от радио, телевизия и ежедневни разговори. Нови данни се подават всеки месец, за да помогнат на редакторите на речника  да идентифицират нови думи и значения от момента, в който са използвани за първи път.

Думата ”пермакриза”, дефинирана като ”продължителен период на нестабилност и несигурност”, беше думата на Collins за 2022 г. През 2020 г. беше ”локдаун”, а през 2016 г. – ”Брекзит”.

Ето коя е думата на 2023 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции