<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205815" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пак разсърди...

ДАНС разкри детайли за експулсирането на руския журналист

01 Ноември 2023
0 147

ДАНС разкри детайли за експулсирането на руския журналист. На Александр Гацак, акредитиран кореспондент в България на в. „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“, съобщават от ДАНС.

Заповедта за експулсиране е издадена поради наличието на достатъчно данни, че под прикритието на журналист, Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Пак разсърдихме Москва – този път ще “отвръща на удара” за отнетата акредитация на руски журналист

ДАНС разкри детайли за експулсирането на руския журналист
източник: istockphoto

На 29 септември Гацак е призован за връчването на заповедта в „Дирекция „Миграция“ на МВР. По-късно и в сградата на ДАНС. Той обаче отказал да се яви и се укрил в посолството на Руската федерация, съобщават още от агенцията. От ДАНС са потърсили съдействие от МВнР. Гацак е напуснал територията на България на 1 ноември, съобщават още от ведомството.

Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, завършват от ДАНС.

Случаят провокира остър коментар от страна на руското външно министерство. В “Телеграм” говорителят на ведомството Мария Захарова написа, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти.

ДАНС разкри детайли за експулсирането на руския журналист

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции