<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206683" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Космическият...

Откриха най-старата черна дупка след Големия взрив

06 Ноември 2023
0 269

Учени откриха най-старата черна дупка, образувана само 470 милиона години след Големия взрив.

Откритието потвърждава досегашните теории, че свръхмасивните черни дупки са съществували в зората на Вселената. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА и рентгеновата обсерватория “Чандра” се обединиха през 2022 година, за да направят наблюденията, съобщи AP.

Като се има предвид, че Вселената е на 13,7 милиарда години, възрастта на тази черна дупка е 13,2 милиарда години.

По-удивително за учените е, че тази черна дупка е огромна. Тя е 10 пъти по-голяма от черната дупка в нашия Млечен път.

Откриха най-старата черна дупка след Големия взрив
Снимка: iStock

Смята се, че тежи някъде от 10% до 100% от масата на всички звезди в своята галактика, казва водещият автор Акос Богдан от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън. Това не е далеч от миниатюрното съотношение на черните дупки в нашия Млечен път и други близки галактики – приблизително 0,1%, отбеляза той.

Изследователите вярват, че черната дупка се е образувала от колосални облаци газ, които са се срутили в галактика, съседна на галактика със звезди.

Изстрелян през 2021 г. „Джеймс Уеб“ е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана някога в Космоса. Много по-старата “Чандра” има рентгеново зрение. Тя е изпратена в орбита през 1999 г.

НАСА откри екзопланета, на която вероятно има извънземен живот

Откриха най-старата черна дупка след Големия взрив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции