<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Населението ...

Чуйте зловещите звуци на ехото от черна дупка в Космоса (аудио)

16 Август 2022
0 985

Чуйте зловещите звуци на ехото от черна дупка в Космоса.

Когато се хранят, черните дупки отделят рентгенови лъчи, които могат да се отразяват в материала наоколо. И да образуват нещо, което астрономите наричат “ехо”. Първоначално това е забелязано в гигантските черни дупки, намиращи се в други галактики. Впоследствие е засечено и в два по-малки и по-близки обекта от този тип.  

Чуйте зловещите звуци на ехото от черна дупка в Космоса (аудио)

Тиктокърка реши да преподава география, оказа се, че Земята е “плоска”

Сега за първи път учени успяха да преобразуват това ехо в звуци. Те са зловещи.

Феноменът

Първоначално се смяташе, че този феномен се среща сравнително рядко. Тъй като бе идентифициран при едва няколко черни дупки. Ново изследване обаче, публикувано в The Astrophysical Journal, показва, че това не е така. То представя още 8 примера за “ехо” в нашата галактика.

Откриването на подобна популация, демонстрираща един и същи ефект, позволява на Джингий Уанг от Масачузетския технологичен институт и неговите колеги да проследят цикъла, през който преминават черните дупки, за да произведат въпросното ехо. Нещо, което принципно би било невъзможно, ако разполагахме само с един или два примера.

Черните дупки

Както без съмнение знаете, в центъра на Млечния път се намира една свръхмасивна черна дупка. Нашата галактика обаче сдържа и десетки милиони звездни черни дупки. Това са останки от звезди (с маса от 25 до 40 пъти по-голяма от слънчевата), избухнали в свръхнови.

Броят им се базира на различни модели, тъй като реалното им засичане е отвъд техническите ни възможности. Те или са неоткриваеми (освен ако гравитацията им не оказва влияние върху дадена звезда), или се хранят с материал, извличан от техен съсед.

Малкото, които се хранят с въпросния материал, стават видими благодарение на рентгеновите лъчи, които излъчват. И които са следствие от високите температури, до които газът се нагорещява преди консумация.

Откритието

Уанг и колегите му откриват, че при 10 от общо 26 черни дупки, за които знаем, че излъчват рентгенови лъчи, докато се хранят с материал от своята близка звезда, се наблюдава и феноменът “ехо”. Като измерват забавянето между първоначалното рентгеново лъчение и отразеното ехо, астрономите могат да определят разстоянието до отразяващия обект.

В края на краищата с помощта на музикални специалисти астрономите успяват да преобразуват тези електромагнитни вълни в звук, който можете да чуете по-горе.

Чуйте зловещите звуци на ехото от черна дупка в Космоса (аудио)

Източник: сп. “Обекти” по материали на IFLScience

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции