<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цели общини в...

Мъж разказва как безпричинно е бил нападнат от полицаи по време на протеста срещу Боби Михайлов (видео)

20 Ноември 2023
0 420

Мъж разказва пред NOVA как безпричинно е бил нападнат от полицаи по време на протеста срещу Боби Михайлов. По думите му докато е минавал в района на ул. “Гурко” и “Цар Иван Шишман” попада под ударите на полицейски палки. В резултат на нападението, пострадалият е с три избити зъба, травми по ръцете и краката. Подаден е сигнал до прокуратурата.

Георги Вачев е вечерял с приятели, след което е тръгнал към метрото, полицаи го упътват да мине по ул. „Гурко”. Но на пътя си вижда група хора.

„Имаше струпване на хора, може би бяха някаква агитка, не знам. При което на кръстовището видях, че идват жандармеристи или полицаи, не съм сигурен. И започнаха  да викат: „Всички на земята”. Аз си вдигнах ръцете, след което ме удариха с палка през устата”, разказва Вачев. Той споделя, че са последвали няколко удара с палки зад ухото и по ръката му.

Потърпевшият не успява да обясни, че не е протестиращ. По думите му не е провокирал с нищо униформените. „Баща ми е в системата на МВР от 40 години, така че аз имам уважение към тези хора. Както към медицинските служители, тъй като майка ми е мед. сестра. Никога не съм бил задържан”, добавя Вачев.

По думите на пострадалия полицаите променят отношението си след като споменава, че баща му е служител на МВР. Искал е да научи имената на униформените, но те не се представят. Пострадалият е откаран в ИСУЛ, поради травмите си. 

От СДВР твърдят, че постъпилите сигнали за полицейско насилие са много и все още се обработват. По тази причина не могат да съобщят нищо за случая на Георги Вачев.

Мъж разказва как безпричинно е бил нападнат от полицаи по време на протеста срещу Боби Михайлов (видео)

Полицията нападна нашия екип на протеста срещу Боби Михайлов, има и други ранени (видео)

Коментарът на “Господарите”

Случаите на полицейско насилие от нощта на протеста срещу Боби Михайлов и компания напомнят на тези от лятото на 2020 година. Тогава също видяхме безпричинно бити, някои от които успяха да осъдят държавата. Но извършителите през онова протестно лято не получиха наказания. Някои дори бяха повишени. Това явно “даде крила” на по-агресивните униформени да са още по-крайни този път. Сред пострадалите има ученици, случайни минувачи и клиенти на бар, журналисти, от които и нашият репортер Дани Йорданов. Крайно неприемливото поведение на полицаите е време да бъде наказано с реални уволнения. А обезщетенията да дойдат от тях самите, а не от държавата, както се случва обикновено.

Крайно време е и за оставки на всички отговорни за полицейското насилие.

Ако и вие сте сред потърпевшите, сигнализирайте ни – ние от “Господарите” не оставяме нещата така.

Мъж разказва как безпричинно е бил нападнат от полицаи по време на протеста срещу Боби Михайлов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции