<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208401" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Приключва ед...

230 души бяха осъдени на 2200 години затвор в Италия за връзки с мафията

21 Ноември 2023
0 228

230 обвиняеми в един от най-големите процеси срещу мафията в Италия от години са осъдени на общо над 2 200 години затвор съобщава BBC.

По време на тригодишния процес лица, за които се твърди, че са свързани с организацията “Ндрангета”, бяха осъдени за престъпления, вариращи от изнудване до трафик на наркотици. 

Една от знаковите фигури, изправени пред съда, е Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията “Форца Италия” на бившия премиер Силвио Берлускони. Той получи 11-годишна присъда за заговор с организация от мафиотски тип. Останалите са държавни служители, професионалисти от различни отрасли и високопоставени лица. Te са били от решаващо значение за успеха на “Ндрангета” в проникването в законната икономика и държавните институции.

230 души бяха осъдени на 2200 години затвор в Италия за връзки с мафията

Приключва един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия

лучаят илюстрира широкото влияние на мафията върху политиката и обществото в Южна Италия. Присъдите все още могат да бъдат обжалвани. Съдиите, които водят делото, бяха поставени под полицейска охрана поради опасения за тяхната безопасност.

Произхождаща от бедния регион Калабрия, Ндрангета се смята за една от най-опасните престъпни организации в света. Смята се, че контролира 80% от пазара на кокаин в Европа. Групировката може да се похвали с приблизителен годишен оборот от около 60 милиарда долара.

Делото се провежда в кол център в покрайнините на град Ламеция Терме. Той е превърнат в съдебна зала с висока степен на сигурност. Оборудвана е с клетки за задържане на обвиняемите и е достатъчно голяма, за да побере около 600 адвокати и 900 свидетели. Обвиненията включват убийство, изнудване, трафик на наркотици, лихварство, злоупотреба със служебно положение и пране на пари.

230 души бяха осъдени на 2200 години затвор в Италия за връзки с мафията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции