<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шакира избег...

Приключва един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия

20 Ноември 2023
0 68

Приключва един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия. В понеделник съдът осъди повече от 230 обвиняеми, свързани с италианската мафия Ндрангета, действаща в областта Калабрия, предаде Reuters.

Повече от 330 заподозрени мафиоти и техните предполагаеми съучастници, включително високоплатени професионалисти с бели якички, бяха изправени пред редица обвинения, сред които изнудване, трафик на наркотици и кражби, в процес, продължил почти три години.

Италианската информационна агенция АНСА съобщи, че на съдиите са им били нужни 1 час и 40 минути, за да прочетат присъдата си. Най-тежките наказания получиха двама лидери на местната калабрийска мафия. Магистратите и дадоха 30-годишни присъди.

Приключва един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия

Днешното решение означава, че цяла провинция Калабрия е освободена от висшите служители на престъпната група“, каза Никола Гратери, един от най-известните магистрати в Италия и бивш главен прокурор по делото.

Сред осъдените е и Джанкарло Пители, адвокат и бивш политик от партията Forza Italia – член на националната управляваща коалиция. Той беше осъден на 11 години затвор за мафиотски тайни, споразумения и предаване на информация.

Никола Гратери, който смени работата си преди два месеца, за да стане главен прокурор в Неапол, каза, че потвърждаването на връзката между Ндрангета и мрежа от професионалисти е основен аспект на присъдата.

Джорджо Насели, бивш началник на местната полиция, беше осъден на две години и шест месеца.

Прокуратурата обаче не получи толкова тежки присъди, колкото искаше в редица дела и около 100 от подсъдимите бяха оправдани.

Решението на първата инстанция от понеделник може да се обжалва както от защитата, така и от обвинението.

МВР започна мащабна операция заради боклука на Ндрангета

Ндрангета се смята за най-мощната мафиотска група в Италия, която лесно засенчва по-известната банда Коза Ностра в Сицилия. Влиянието ѝ се простира в цяла Европа и извън нея.

Делото се проведе в преустроен кол-център в калабрийския град Ламеция Терме, с монтирани метални клетки за обвиняемите.

Последният път, когато Италия съди стотици предполагаеми мафиози едновременно, беше през 1986 г. в Палермо в случай, който представлява повратна точка в борбата срещу Коза Ностра, отбелязвайки началото на рязкото западане на групировката.

Този сицилиански процес имаше огромно въздействие, защото беше насочен към множество мафиотски семейства, припомня Reuters.

Съдебният процес в Калабрия се съсредоточи основно само върху една група – клана Манкузо от провинция Вибо Валентия, оставяйки голяма част от висшето ръководство на Ндрангета недокосната.

Още 70 обвиняеми от първоначалния процес бяха признати за виновни през ноември 2021 г. Те избраха бърза процедура в замяна на намаляване на присъдите си.

Приключва един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции