<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211273" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Унгария блок...

Волгин предизвика скандал – покани Митрофанова в БНР

15 Декември 2023
0 309

Волгин предизвика скандал – покани Митрофанова в БНР. Украинското посолство в България изпрати позиция до медиите, в която осъжда гостуването на руската посланичка Елеонора Митрофанова в ефира на БНР в събота.

Новината идва, след като в четвъртък на Фейсбук страницата на предаването на БНР “Политически НЕкоректно” беше публикувано съобщение, че Митрофанова ще бъде гост на водещия Петър Волгин, който е обвиняван в разпространяване на дезинформация и прокремълски тези.

По-рано през годината Волгин беше определен като говорител на руската пропаганда от бюлетин на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София заедно с Мартин Карбовски.

В прессъобщението си украинското посолство “изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение” във връзка с предстоящото интервю, пише Свободна Европа.

ТОП 5 популярни защитници на Путинизма в България (Коментарът на “Господарите”)

Предоставяне от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката“, пишат от посолството.

Посолството на Украйна също е получило покана за участие в предаването.

Определя я като “опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности“. От посолството добавят, че в случая не става дума за “друга гледна точка” или “алтернативно мнение”, тъй като от 2014 г. Русия извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна.

Посолството също така е изпратило официално обръщение до парламента и отговорните институции. Искането е да се сезират всички органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването.

За Волгин, автоцензурата и постистината в журналистиката

На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвикана пълномащабна инвазия в Украйна. Европейският съюз, в това число и България, осъди действията на Кремъл. Наложи безпрецедентни санкции на Русия. Включително забрани редица руски телевизии, разпространяващи тезите на Кремъл.

Волгин предизвика скандал &#8211; покани Митрофанова в БНР

Според бюлетина на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията, посветен на медийното влияние на Кремъл в Европа, показа как руски дезинформационни твърдения като това, че Русия е стожер на традиционните ценности, жертва на исторически фалшификации и на нечестни търговски практики, се срещат в проруски медии в България, които са пряко или косвено под влиянието на Москва.

Хибридната авантюра на Митрофанова у нас (видео)

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Волгин предизвика скандал – покани Митрофанова в БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции