<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219392" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кошмарни усл...

Жълтите павета отново пропадат, а общинари продължават да спорят кой е виновен (видео)

06 Март 2024
0 145

Нов епизод от безкрайния сериал с жълтите павета в София – отново има пропаднали участъци и оформени фуги, а местните управленци продължават да спорят кой е виновен за нескончаемата сага, показва bTV.

Сега от ГЕРБ, които забъркаха кашата с този и с много други некачествени ремонти в столицата, вече обвиняват за проблемите настоящия кмет Васил Терзиев. Последният “ремонт на ремонт на ремонта” приключи преди около половин година. Въпреки това от настилката вече стърчат металните пластини, с които предишният кмет Йорданка Фандъкова смяташе, че драмата с “плаващите” павета ще се реши.

Дойде време за ежегодната традиция по редене на жълтите павета в София

Това обаче не се случи, а железата в момента пукат гумите на автомобилите и изнервят шофьорите. Преди миналогодишното полагане на железните винкели през 10 метра, от екипа на Фандъкова извършиха тест на малък периметър. Тогава обявиха, че новата технология на редене е проверена и сигурна.

Жълтите павета отново пропадат, а общинари продължават да спорят кой е виновен (видео)
Проблемен участък на жълтите павета. Стоп кадър bTV

При последния ремонт беше сформирана работна група. Експертите дадоха своето становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им. Затова трябваше да се намери друг работещ вариант. Така се мина към използването на тези метални шини.“, каза общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ.

Вместо да припомни, че тази технология бе избрана и защитавана от екипа на Фандъкова, Хекимян се опита изцяло да прехвърли топката на ПП-ДБ-“Спаси София”, като попита какво те ще предприемат.

Общинският съветник от ГЕРБ обяви, че при сключването на договора за ремонт от Фандъкова със строителната компания “Трейс Груп Холд” е заложена клауза за глоба в размер до 5 млн. лева и попита дали тази глоба е наложена.

Г-н Хекимян, бих ви посъветвал да се научите да поемате отговорност за проблемите, които са вследствие на решения от ГЕРБ. Много е удобно да застанете зад експертите – едни хора, които са анонимни и не носят отговорност за начина, по който се развива София и по който се правят ремонтите. Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години.”, отговори Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС. Той поясни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема. Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, което ще наложи трасетата с жълти павета отново да се ремонтират.

Със сигурност решението минава през реконструкция. И тук се появяват няколко въпроса. Проектът е на ГЕРБ – те го започнаха и това е наследството, което оставиха. Колкото и да им се иска да се държат като “паднали от едно дърво” и нямащи нищо общо с управлението на София – това не е вярно.”, коментира общинският съветник Войслав Тодоров от коалицията на БСП.

Пренареждането на жълтите павета започна през юли 2022 г. като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София.

Жълтите павета отново пропадат, а общинари продължават да спорят кой е виновен (видео)
Стоп кадър: bTV

“Господарите” инспектират пренареждането на жълтите павета в София (РЕПОРТАЖ)

Този ремонт всъщност започна през 2018 г., но първоначалните дейности бяха преустановени след по-малко от година – пак заради грешки в проектирането и изпълнението. При рестарта за изпълнител бе ицбрана добре известната на софиянци “Трейс Груп Холд”. Тя бе обявена за победител в търга за Зона 4 с оферта от 15,7 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 300 дни.

През есента на 2022 г. движението по пренаредените жълти павета бе пуснато за първи път. Скоро след това обаче те отново се разместиха. Стигна се до втори ремонт през лятото на м.г., който обаче вече също даде дефекти. Сега очевидно се задава и трети.

Коментарът на “Господарите”

Какви ли не оправдания и обещания се изсипаха през годините по повод на този печален софийски участък. То не бяха замервания, комисии и проверки, които, разбира се, не дадоха никакъв резултат. Безкрайното ремонтиране на паветата е просто поредният златен гьол, от който лочи една камара народ.

“Господарите” в епичен сблъсък със замесените в ремонта на жълтите павета (РЕПОРТАЖ)

“Господарите” намират счупени плочки по проекта с кривите жълти павета (РЕПОРТАЖ)

Дани Йорданов от “Господарите” пита “Трейс” за кривите павета и счупените тротоари (РЕПОРТАЖ)

Абсурдно е, че такъв елементарен казус продължава толкова години. Абсурдно е и че през 2024 г. ние все още не можем да оправим централните части на столицата ни.

Скъпи общинари, стига сте се гаврили с избирателите си, а вземете и свършете малко работа. Не се притеснявайте, кранчето с обществените поръчки няма да спре.

Жълтите павета отново пропадат, а местната власт продължава да спори кой е виновен (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции