<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231840" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Александър В...

Унгария иска до края на годината да се реши за сухопътния Шенген за България и Румъния

05 Юли 2024
0 561

Унгария иска до края на годината да се реши за сухопътния Шенген за България и Румъния. За унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на двете страни е много важен въпрос.

“Искаме да се вземе решение до края на годината”, заяви унгарският заместник-министър на вътрешните работи Бенсе Ретвари за кореспондента на БТА Николай Желязков.

В търсене на “да” за Шенген по суша Австрия със свои хора по българските граници

“Искаме този въпрос да остане в дневния ред на Съвета на ЕС”, добави той, без да уточнява кога може да се очаква гласуване. “Няма причина решението да се отлага, стремим се да постигнем някакво решение”, допълни той.

Унгария иска до края на годината да се реши за сухопътния Шенген за България и Румъния

Ретвари призова на пресконференция в Будапеща страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на България и Гърция. “Не можем да оставим България и Гърция сами, трябва да обсъдим възможно най-скоро как да им помогнем”, настоя той.

Ето кои са най-разпространените фалшиви новини за Шенген (видео)

“Мигрантите, които пристигат по южните граници на ЕС, не се стремят да спазват законите, често нападат граничарите. Те не уважават ЕС, не сътрудничат с властите”, допълни той.

Унгарският заместник-министър на вътрешните работи посочи, че е необходимо ЕС да повиши охраната по всички външни граници. По неговите думи, “в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, а това ще навреди на вътрешния пазар”. 

Унгария иска до края на годината да се реши за сухопътния Шенген за България и Румъния

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции