<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заради чума д...

Новият “златен гьол” – “само” 20 евро плащат чужденците за задължителната дезинфекция

15 Август 2024
1 208

Новият “златен гьол” – “само” 20 евро плащат чужденците за задължителната дезинфекция. Това твърди в публикация във Facebook бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, цитиран от СЕГА.

Прекратиха дезинфекцията на преминаващите през “Капитан Андреево” (видео)

“Рекетът по границите продължава. Миналата седмица показах случващото се на ГКПП “Капитан Андреево”. На друг пункт – “Лесово”,  таксата на БАБХ за дезинфекция е 20 лв. за чужденци. Толкова е и банковата такса – също 20 лв. Вече има реакции от асоциации на превозвачи от чужбина, които алармират българската страна и питат защо им искат общо по 40 лв. (20 евро)”, пояснява той в поста си. Мирчев е приложил и платежни документи за соленото таксуване, както и кореспонденция с оплаквания на транспортни компании.

От коментарите под публикацията става ясно, че българските камиони са освободени от банковата такса и плащат само за дезинфекцията. Това делене на превозните средства на “наши и чужди” може да докара главоболия на България с ЕК. Защото звучи като недопустима според европравилата дискриминация.

Новият &#8220;златен гьол&#8221; &#8211; &#8220;само&#8221; 20 евро плащат чужденците за задължителната дезинфекция
снимка: Facebook/Ивайло Мирчев

В предната си публикация Ивайло Мирчев разкри, че на ГКПП “Капитан Андреево” леките коли плащат по 4 лв. на БАБХ за преминаване през “златната локва” за дезинфекция. Плюс 3 лв. – такса за банката, която се събира независимо дали шофьорът плаща кеш или с карта. 

“Златният гьол”, който надживя правителства

От държавната агенция не благоволиха да коментират тази информация. Вместо БАБХ реагира обслужващата я по граничните пунктове банка – Инвестбанк, която даде подробни разяснения през медиите.  Очакваме Българската агенция за безопасност на храните да си изрови главата от пясъка и най-после да обясни защо шофьорите, преминаващи границата, са принудени да плащат високи такси и защо има различно третиране за български и за чуждестранни превозни средства.

А прозвището “златен гьол” е измислено от превозвачи. Българските управляващи слагат точно определени фирми на портите към ЕС. Оттам влизат зеленчуци и плодове, пакетирани храни и стоки, наркотици и какво ли не още. При толкова “златни гьолове” държавата не е обран бостан, както се вайкаше в първия си кабинет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Само трябва да се пресушат. Изглежда ситуацията с дезинфекцията клони към същото предназначение. Но докога?

Новият “златен гьол” – “само” 20 евро плащат чужденците за задължителната дезинфекция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции