<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169617" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж потроши т...

Прекратиха дезинфекцията на преминаващите през “Капитан Андреево” (видео)

14 Март 2023
0 122

Прекратиха дезинфекцията на преминаващите през “Капитан Андреево”, съобщи NOVA.

Договорът на частната фирма „Пи Еф Си”, която над десет години стопанисваше т.нар. „златен гьол”, изтече на 12 март. Oт вчера държавата “пое” функцията по дезинфекцията на превозните средства, преминаващи през “Капитан Андреево”. Целта беше приходите от такси да влизат в държавния бюджет. Съответно – 5 лева за дезинфекция на лек автомобил и 25 лв. за тежкотоварен.

Със заповед на земеделския министър Явор Гечев обаче от 13 март тази дейност е преустановена. Оправданието е, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България е значително намалена. От министерството обясняват, че ако се наложи – държавата има готовност да възобнови дезинфекцията на пункта “Капитан Андреево”.

Прекратиха дезинфекцията на преминаващите през &#8220;Капитан Андреево&#8221; (видео)

Гечев пресушава “златния гьол” на ГКПП Андреево (видео)

Посочва се, че заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). То оценява епизоотичната обстановка в Турция като „значително подобрена“. Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

“Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 – 2018г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България. Поради което със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция, са преустановени”. Това пише още в позицията на Министерството на земеделието.

Прекратиха дезинфекцията на преминаващите през “Капитан Андреево”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции