Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Aдвокат Марковски: Kилията на Иванчева е измъчване и обида, ще искаме отвод по делото
Aдвокат Марковски: Kилията на Иванчева е измъчване и обида, ще искаме отвод по делото
Вземи EMBED
Loading the video...
11-30-18
добавено
4784
прегледа

Лошите условия в килията на подсъдимата Десислава Иванчева са част от ужаса, става въпрос за измъчване и обида. 

 

 

 

Така защитникът на бившия кмет на "Младост" адв. Марин Марковски коментира снимките от ареста, разпространени от омбудсмана Мая Манолова по бТВ. 

 

 

Ще искаме отвод на прокурорите по делото, като още Марковски по повод призивите на прокуратурата Апелативният спецсъд да саботира проверката на ВКС за начина, по който Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха първо пуснати от ареста, а часове по-късно върнати зад решетките. 

 

 

Пристрастие и опит да се влияе на съда видя в действията на спецобвинението адв. Марковски. Според него Иванчева трябва да съди държавата.

 

Проверка

 

Вчера стана ясно, че шефът на Апелативния наказателен спецсъд Георги Ушев е предоставил достъп до документите по делото "Иванчева" на проверяващите от върховния съд, въпреки съпротивата на прокуратурата. Проверката е приключила в рамките на няколко часа.

 

 

До това развитие се стигна след сериозно покачване на напрежението между съда и държавното обвинение. 

 

В четвъртък сутринта председателят на Ввърховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпореди комисия от трима върховни съдии да провери работата на апелативния спецсъд по мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

 

Двете жени са в килии вече седми месец при ужасни условия, но апелативните магистрати на два пъти отменяха решения на първоинстанционния съд за пускането им под домашен арест.

 

 

Часове по-късно прокуратурата безпрецедентно настоя съдия Георги Ушев да блокира на проверката на Върховния касационен съд (ВКС) по делото "Иванчева". Държавното обвинение видя в проверката на ВКС опит за намеса по делото и настоя апелативният спецсъд да не предостави на върховните съдии достъп до делото. Настояването на прокуратурата бе проверката на ВКС да бъде задържана до произнасянето дали Иванчева и Петрова остават в ареста.

 

 

"С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото", бе основният аргумент за искането на прокуратурата. Ушев не се съобрази с това. Така и не стана ясно как върховните съдии биха могли да попречат на безпристрастното отсъждане за ареста, тъй като те не са страна в процеса. Още повече, че делото "Иванчева" найвероятно ще стигне до ВКС, който ще го гледа като последна инстанция. Това е процедура, която прокуратурата не може да блокира.

 

 

Не е ясно и какви са съображенията на прокуратурата срещу комисията от върховни съдии. В нея участват председателят на Наказателната колегия на ВКС Галина Захарова (бивш член на Висшия съдебен съвет - ВСС), съдия Капка Костова (също бивш член на ВСС) и съдия Галина Тонева (бивш заместник-главен прокурор).

 

 

Шефът на ВКС Лозан Панов нареди лично проверката на апелативния спецсъд. Досега на два пъти първоинстанционният съд решаваше Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние, но апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

 

Знаково беше решението на съда от 16 ноември. Съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд нареди Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста. Той се мотивира с медицинската експертиза, показваща, че двете са в лошо състояние, което се отразява на възможностите им да си организират защитата.

 

Няколко часа по-късно прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд се произнесе светкавично и спря изпълнението на съдебното определение. Аргументът на втората инстанция бе, че не са изпратени всички документи от първата инстанция. Двете съдилища са в една сграда.

 

 

Резултатът е, че двете обвиняеми бяха върнати в килиите същата вечер. Те са в ареста вече седми месец. След светкавичното връщане в ареста на Иванчева и Петрова последва странно забавяне. Апелативният спецсъд вече 12-ти ден не се произнеся по същество за мерките им за неотклонение. В заповедта на Панов се казва, че върховните съдии трябва да проверят как се администрира мярката за неотклонение, спазват ли се сроковете за произнасяне, как се избирани съдиятадокладчик и членовете на съдебните състави и други.

 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова многократно искаха да бъдат освободени от ареста с твърдения за нечовешките условия в килиите и дискриминационно отношение към тях.

 

Министерството на правосъдието обяви във вторник, че килиите отговарят на всички европейски норми. По трагично стечение на обстоятелствата обаче ден след това съобщение в столичния арест почина арестант, въпреки че преди това е бил воден в болница за преглед. В четвъртък омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от килиите на Иванчева и Петрова, показващи тежките условия, при които са настанени двете жени.

 

В събота се проведе и протест в подкрепа на Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Той бе организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и от близките граждански съюзници на Иванчева - организацията “Зелен Младост“.

 

 

Източници: OFFNewsМедиапул