Сигнализирай!

Ето кога Австрия ще пусне България в Шенген

Gospodari.com
Gospodari.com
28.04.2023 г.
11
0

Ето кога Австрия ще пусне България в Шенген. Страната ще запази ветото си върху разширяването на Шенген към България и Румъния, докато Виена не види „продължителен спад“ на търсещите убежище. Това става ясно от интервю на външния министър Александър Шаленберг, пише Politico.

Молбите за убежище в Австрия през миналата година са почти три пъти повече, достигайки до около 110 000. Това е най-високият процент на глава от населението в ЕС. Уточнява се, че тези цифри не включват украинските граждани. Заради натиска правителството реши да блокира разширяването на Шенгенското пространство през декември.

„Това, което е важно за нас, ако трябва да сме напълно откровени, е числата да намалеят и да има устойчив спад“, казва Шаленберг, наричайки ветото „предупредителен сигнал“ към Брюксел. „Човек трябва да разбере, че когато виждаме над 100 000 молби за убежище на всеки 12 месеца, за нас е трудно да оставим тази неработеща система да се движи напред“, допълва той.

Шаленберг отказа да определи времева рамка за това кога Виена може да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген. Европейската агенция за бежанците обаче отчита почти 60% увеличение на потока от мигранти на годишна база през януари. На този етап решение на безизходицата около Шенген изглежда недостижимо в краткосрочен план.

Шаленберг допълни, че правителството му е окуражено от „плана за действие“ на ЕС за затягане на граничния контрол и ускоряване на процедурите за убежище. Но трябва да види много по-сериозен напредък. 

Основната причина Австрия да има толкова много бежанци е, че други страни от ЕС по така наречения Балкански маршрут, по-специално Унгария, отказват да регистрират повечето търсещи убежище. Стъпка, която според правилата на ЕС би позволила на Виена да ги изпрати обратно в тази страна. Съгласно Дъблинското правило държавата, в която бежанецът влиза в ЕС и е регистриран, отговаря за разглеждането на случая на лицето.

ЕС прие около 1 милион бежанци миналата година, което е близо 50 процента увеличение.

Ако Франция и Германия регистрират толкова, колкото Австрия на глава от населението, само двете страни щяха да имат 1 милион, твърди Шаленберг.

България и Румъния отправиха съвместен призив за приемане в Шенген (видео)

България и Румъния от години се стремят към присъединяване към Шенген и реагираха гневно на хода на Австрия. Холандия се присъедини към Австрия в налагането на вето на България, но даде зелена светлина на Румъния.

Критиците казват, че ходът на Виена ненужно подкопава единството на ЕС. И то във време, когато членовете трябва да положат усилия, за да покажат повече единство.

И все пак управляващата коалиция в Австрия, която се ръководи от „Народната партия“ на Шаленберг, има и друго притеснение. Крайнодясната „Партия на свободата“ в страната пое убедителна преднина в националните социологически проучвания. Една от причините е, че основният въпрос на партията – миграцията, се върна в центъра на политическия дебат.  

Започвайки с бежанския поток през 2015 г., редица страни от ЕС, сред които Австрия, Германия и Франция, започнаха да връщат контрола на някои гранични пунктове. Шаленберг подчерта, че крайната цел на неговото правителство с твърдата му позиция относно разширяването на Шенген е да се върне към системата отпреди 2015 г. на истинско пътуване без граници.

„Никой няма полза от поддържането на граничен контрол в Шенген. Ние не го правим, защото ни харесва, а защото нямаме друг избор“, казва австрийският министър.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.