Сигнализирай!

След години обещания пред "Господарите" банята в Ягода се радва на рекордна посещаемост

Gospodari.com
Gospodari.com
05.06.2023 г.
50
0

След години обещания пред "Господарите" банята в Ягода, Мъглижко се радва на рекордна посещаемост. За настоящото ѝ състояние разказва "Сега".

Варненци се вдигат на бунт за минерален комплекс

Медията разказва, че банята е затворила врати преди около 20 години. Раздържавяването не ѝ се отразява добре, макар водата да извира при 54 градуса и да е изключително лечебна.

Сега обаче сградата се стопанисва от общината. Хора от всички краища на страната се стичат към нея, въпреки че в близост има добри частни спа комплекси. 

За около 7 месеца дейност, банята се радва на близо 50 000 посетители. Това споделя кметът на Мъглиж Душо Гавазов. За сравнение, откритата по същото време баня в Банкя има около 30 000 посетители, а цяло туристическо градче като Павел баня отчита по 30 000 - 40 000 души годишно.

Допълнителна стойност носи фактът, че сградата на банята е паметник на културата. Красивото здание е проектирано през 20-те години на миналия век от старозагорския архитект Христо Димов.

Ние от "Господарите" се борихме за реконструкцията на банята още преди 10 години

Още през 2014 година ви разказахме за банята в село Ягода, която по това време беше обявена за паметник на културата, но въпреки това беше оставена да се руши.

ПОРЕДНОТО ЗАНЕМАРЕНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО – 5

През годините получихме десетки обещания от няколко институции - общината в Мъглиж, област Стара Загора, МРРБ и Министерство на културата. Последното обещание дойде през 2018 година, когато тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се ангажира със случая. Случай, за който по-рано имахме обещание и от Лиляна Павлова, но то бе предизборно и така и не се стигна до изпълняването му.

След наш репортаж: Възстановяват баня паметник на културата

В други общини подобни обекти се неглижират умишлено

В същото време в Баня, Карловско от Министерството на културата искат да обявят като недвижимо културно наследство банята-символ на града. Уви, кметът на Карлово се противопоставя на тази идея, с което обрича туристическата дестинация на гибел, каквато вече застигна много подобни обекти в други населени места. Повече за казуса в Баня вижте в репортажа ни:

Културното наследство на град Баня, което община Карлово всячески се опитва да неглижира (РЕПОРТАЖ)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.