Сигнализирай!

Ето как Соня Момчилова коментира реакциите след изказването ѝ за Буча

Gospodari.com
Gospodari.com
12.07.2023 г.
57
0

Ето как Соня Момчилова коментира реакциите след изказването ѝ за Буча. В интервю за БНР председателят на Съвета за електронни медии нарече коментарите и реакциите след изказването ѝ, че клането в Буча е било "украинска пропаганда" - "раздута лъжа, интерпретация, инвенция, спекулация и шантаж".

На 19 юни т.г. Момчилова участва в предаването "Контракоментар" на влогъра Асен Генов в YouTube. В разговора тогава тя каза буквално следното:

"Както има руска пропаганда, не можем да отречем, че пропаганда има и в обратна посока. За заболяването на Путин, за това, че умрял, за Буча и така нататък", пише Дневник.

Момчилова обяснява, че е изреждала събития, „присъщи на тези военни действия, които са коментирани противоречиво, включително от европейски и американски медии.

И допълва: „Не съм тълкувала събитията. И това нещо обработено през личната субективна перцепция на журналисти, като рефлукс, за да не употребя физиологичния термин, е раздаван на хората и предоставен като тълкуване на мои думи, които не са факт, които са някъде в сферата на фантазиите и въображенията на въпросните автори на тази фалшива новина, на тази дезинформация".

Метафората с рефлукса Соня Момчилова употреби за първи път в началото на юли. Тогава за трети път бе призована да подаде оставка. Този път заради казаното по повод на кланетата в Буча и международния скандал, който това предизвика.

Снимка: iStock

Соня Момчилова и СЕМриозното отношение към руската пропаганда (Коментарът на “Господарите”)

Два дни след въпросното предаване посолството на Украйна в България разпространи изявление. Посолството определи като "неприемливи и манипулативни" твърденията на Момчилова по повод трагедията в Буча. От дипломатическата мисия припомниха, че след освобождаването на града международните експерти са регистрирали 1400 убийства, включително и на 37 деца. Също множество изнасилвания, изтезания и други военни престъпления.

На въпрос на репортера, водещ разговора, по повод реакцията на украинското посолство Соня Момчилова казва: "Ами според мен са били подведени, нямам друго обяснение. И някой им е оказал натиск да реагират по този начин".

По-нататък в разговора тя обяснява, че нямало нищо по-страшно от това изплашени журналисти да преследват и да удостоверяват истинността на фактите. Според нея "посивяването на средата, монохромното говорене" били "първа стъпка към засилваща се агресия, към самосъхранителен хиперрефлекс, който се демонстрира, към отказ от истината и в крайна сметка към фашизъм".

Пак в отговор на въпрос, защо враговете ѝ стават толкова много напоследък, Момчилова казва, че те не били много. Но били "медийно добре представени" и много шумни.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.