Сигнализирай!

1/4 от парите по националната програма за инвестиции в спортни обекти не са усвоени

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2024 г.
17
0

Почти 1/4 от предвидените в държавния бюджет средства по националната програма на Министерството на младежта и спорта (ММС) за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти са останали неусвоени. Това стана ясно при изслушването на служебния министър Георги Глушков пред ресорната парламентарна комисия в сряда, съобщава "СЕГА".

Основният проблем е, че кандидатите нямат пари за съфинансиране.

Заложеният бюджет за изпълнение от страна на ММС е в размер на 10 млн. лв. Всеки кандидат е длъжен да осигури 50% собствено финансиране. Т. е. трябва да разполага със същите пари, за които кандидатства пред държавата. Право на участие по програмата имат общини, лицензирани спортни федерации и членуващи в тях клубове, желаещи да инвестират в изграждане и реконструкция на спортни съоръжения.

Пред депутатите министър Глушков разкри, че по разписаната от предшественика му Димитър Илиев програма за 2024 г. в установения срок до края на миналия ноември са подадени 36 проектни предложения на обща стойност 20,6 млн. лв. Те са разгледани и оценени по предварително изготвената методика, като са били одобрени 20 проекта за общо 9,95 млн. лв.

Други пет проекта за 1 млн. лв. са поставени като "резервни". Останалите 11 за общо 9,7 млн. лв. пък са били отхвърлени като недопустими за участие по различни причини.

Източник: istockphoto

Впоследствие обаче трима от одобрените кандидати са изпратили писма до спортното министерство, че се отказват от участие.

Става дума за три общини - Гоце Делчев, Добрич и Бяла (Варненско). По думите на Глушков така се е освободил ресурс от 2 198 480 лв. Той е бил върнат в централния бюджет.

От публикувания на сайта на ММС списък с одобрените бенефициенти обаче се вижда, че въпросните три проекта са дори на още по-висока стойност - 2 377 973 лв. Която пък представлява 24% от размера на цялата субсидия. От обясненията на служебния министър не стана ясно защо с неусвоената част от средствата не са финансирани петте резервни проекта, изискващи двойно по-малък ресурс.

"Прави впечатление, че 72% от постъпилите и одобрени предложения са на общини, а на клубове са само 22%. Това означава, че спортните клубове имат затруднения с осигуряване на необходимия собствен финансов ресурс от 50%", обърна внимание Глушков пред комисията в Народното събрание.

От списъците се вижда, че кандидатствалите клубове са само осем (от общо 36 подадени проекта). Одобрените техни проектни предложения пък са едва две - на столичния клуб по художествена гимнастика "Левски-Триадица" (за 148 933 лв. без ДДС за тренировъчна зала). И на пловдивския атлетически клуб "Локомотив" (за 98 189 лв. с ДДС за зала за лека атлетика).

Кандидатствалите общини са 26. От тях са одобрени 16, включително трите отказали се впоследствие. Има и два проекта, подадени от учебни заведения,които са одобрени за финансиране. Това са НСА "Васил Левски" (390 652 лв. за ремонт на игрището за ръгби и футбол) и на софийското спортно училище "Ген. Владимир Стойчев" (27 839 лв. за изграждане на пожароизвестителна система в учебната сграда).

"В тази връзка е новата програма за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти държавна и общинска собственост. Тя е за 100% финансиране от държавата и е в размер на 5 млн. лв. Надяваме се по нея да кандидатстват повече клубове, за да могат да обновят своите обекти. Без да се налага да търсят 50% съфинансиране. Програмата е със срок до 2027 г.", обяви Глушков пред народните представители.

В края на своето заседание членовете на парламентарната спортна комисия се обединиха около мнението, че е необходимо цялостно увеличение на бюджета на ММС. Такова трябва да бъде заложено в Закона за държавния бюджет за 2025 г.

1/4 от парите по националната програма за инвестиции в спортни обекти не са усвоени

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.