Сигнализирай!

Стана ясно коя държава е първенец по качество на живота, не е България

Gospodari.com
Gospodari.com
10:26 ч.
61
0

Стана ясно коя държава е първенец по качество на живота, не е България. В класацията на първо място е Дания. Това разбираме от ново проучване за държавите страните с най-високо качество на живота.

В статистиката влизат 89 държави, анкетирани са близо 17 хил. души по целия свят. Най-добрите страни за качество на живот са оценени на база следните показатели: достъпност, добър пазар на труда, икономическа стабилност, приветливост за семейства. Също равенство в доходите, политическа стабилност, безопасност, добре развита обществена образователна система и добре развита обществена здравна система.

България се намира на 43-то място. Дания, от друга страна, се издига от 4-та позиция от 2023 г. насам.

„Дания се възприема като място, което се грижи за своите граждани много добре и осигурява високо качество на живот за своите жители“, казва Елиът Дейвис, репортер в U.S. News and World Report, които правят класацията. Там се плащат едни от най-високите данъци – почти половината от доходите на хората влизат в държавната хазна. Но здравеопазването е почти изцяло безплатно. Местните власти се грижат за образованието на децата и студентите.

Около 84% от експатите в Дания са доволни от баланса си между работа и личен живот, в сравнение със средното глобално ниво от 60%.

На втора позиция в класацията на U.S. News and World Report се нарежда Швеция, която бе лидер в преходното издание на листата. Топ 10 допълват Швейцария, Норвегия, Канада, Финландия, Германия, Австралия, Нидерландия и Нова Зеландия.

В тазгодишния доклад за световното щастие Дания също е класирана като номер 2 най-щастлива страна в света.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.