Сигнализирай!

Съдебен шеф оправда подслушването на депутати, въпреки имунитета им

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 22 часа
526
0

Съдебен шеф оправда подслушването на депутати, въпреки имунитета им. Именно Руси Алексиев е подписал разрешението за прилагане на специални разузнавателни средства, пише СЕГА.

Зам.-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев оправда подслушването на депутати, без да бъде свалян имунитетът им, когато това се прави за събиране на оперативна информация. "Експлоатирането на СРС извън наказателно производство само по себе си не може да доведе до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противен случай, ако използването на СРС срещу депутат започне едва след свалянето на имунитета му от Народното събрание, тогава този способ се обезсмисля и логично не би довел до никакъв резултат", смята съдия Алексиев. Именно той е подписал разрешението за прилагане на специални разузнавателни средства срещу депутата Джейхан Ибрямов, който е кандидат и за нов мандат от ДПС-Доган.

От съда разпространиха становището на Алексиев (вижте го тук в оригинал) защо няма проблем с подслушването на депутат въпреки имунитета му. Според съдията имунитетът пази само срещу ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, но не и за извършване на извънпроцесуални действия.

В това число, обяснява съдия Алексиев, попадат всички извършвани от правоохранителните органи в извънпроцесуалната дейност, като снемане на сведения от лицето с депутатски имунитет, изискване и събиране касаещи това лице и/или негова деятелност и/или получаване от него или от трети лица - физически и юридически, частни и държавни или общински органи и/или институции, на различни документи, снемане от същото на образци на почерк, на подпис и др., за нуждите на съответното експертно изследване, прилагане спрямо него на СРС, при наличие на законовоустантовените предпоставки за това, по реда на Закона за СРС.

Противното би означавало никога да не могат да се съберат доказателства за "дискретни" престъпления, които стават на 4 очи, включително за държавна измяна или шпионство. Ако се иска имунитет за СРС-та, това зачерква дискретността им, допълва съдията.

За да бъде привлечен народен представител като обвиняем, трябва да се получи разрешение за това от парламента или от неговия председател, когато той не заседава. В мотивираното искане на главния прокурор за това трябва да има достатъчно данни, че депутатът е извършил престъпление от общ характер.

"Как биха били събрани тези "достатъчно данни" за например държавна измяна от народен представител, шпионство от такъв или поставяне в услуга на чужда държава отново от депутат, а дори и за всяко едно от корупционните престъпления, извършвани "дискретно", само "на четири очи" от депутат, за които престъпления събирането на данни е на практика невъзможно без използването на негласно, скрито събиране чрез СРС на извънпроцесуална или доказателствена информация?!? Дали поддръжниците на това превратно и изцяло несъобразено с решението на КС разбиране по този начин не целят обуславяне на невъзможност за привличане към наказателна отговорност на който ѝ да е народен представител, за каквото ѝ да е тежко престъпление, вкл. и гореизброените корупционни и против държавата, тъй като, според тяхното тълкуване на Основния закон", отбелязва Алексиев, който е бивш прокурор, а сега е и кандидат да оглави СГС.

МИНИРАНО РАЗСЛЕДВАНЕ

Становището на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев казва, че "всички първоначални действия по разследването срещу Ибрямов - обиск, освидетелстване и претърсвания на адресите му, се обхващат от имунитета му, за разлика от прилагането на "извънпроцесуални" СРС", контрира обаче Андрей Янкулов, също бивш прокурор, а сега юрист в Антикорупционния фонд. Янкулов обяснява, че тези действия срещу Ибрямов са извършени преди свалянето на имунитети му. "Т.е. излиза, че и според зам.-председателя на СГС те са незаконни. А именно с тях са събрани основни доказателства, те не могат и да бъдат повторени. Така че всъщност зам.-председателят на СГС ни казва днес колко проблематично е това разследване", смята Янкулов.

Адвокат Михаил Екимджиев също не е съгласен с тезата на Алексиев за извънпроцисуалните СРС. Той коментира пред "Сега", че цялата концепция на имунитета е да бъдат защитени депутатите срещу всякакви форми на натиск и злоупотреба с власт. Всякакви действия, които са инициирани от изпълнителната власт и прокуратурата, трябва да минат през санкцията на парламента, за да има гаранция, че не става дума за злоупотреба, посочи той.

Ако има нормален съд, той ще приеме, че доказателствата са събрани в разрез с Конституцията и законите. Според Екимджиев Алексиев подхожда формално и си затваря очите за духа на закона. Според него становището му е "жонглиране с членове и алинеи, което правят клоуни с юридическо образование, които от време навреме намятат черни или пурпурни тоги".

И някои магистрати не приемат становището на Алексиев за правилно и дори го свързват с желанието му да оглави СГС.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.