Сигнализирай!

Полицията разнищва случая с незаконната сеч във вододайната зона на язовир Искър

Gospodari.com
Gospodari.com
25.07.2016 г.
8
0

Брегът на язовир Искър е изцяло залесен с гъста гора, за да няма свлачища, особено във вододайната зона. Тя е разделена на два санитарно-охранителни пояса, в които забраните са строги, но реституцията на някогашните нови доста поразхлаби режима.

 

В местността Ренов дол, която е само на 3-4 км от стената на язовира, се разчистват терени с брадви и резачки за строеж на нови вили и заведения за отдих край брега. Кой ли си е извоювал правото да налива бетон във вододайната зона на софиянци?

 

Търсим кмета на най-близкото село - Долни Окол. Това е Данчо Димитров, който ни дава още разкрития по темата. Посочва и едно познато име - Милен Велчев. Бившият министър на финансите не скрива, че е купил имот за 10 000 евро на брега на язовира, където има вила. 

 

Въпросът със странната сеч на язовир Искър стигаме до Регионалната дирекция по горите - София. 

 

"Горите в чашката на язовира и извън санитарно-охранителните зони са с цел спиране на ерозията. Благодарение на тези залесявания язовирът е с толкова голяма вместимост", казва инж. Мартин Иванов. Той и колегите му са се опитвали да пазят такива терени от връщане, но това така или иначе е налице. От Горското са отбелязали сигнала, че има незаконна сеч - същата, която и ние показваме. Има образувано досъдебно произвоство по случая.  

 

Вижте още:

 

СЕЧ И СТРОЕЖИ ЗАПЛАШВАТ ПИТЕЙНАТА ВОДА НА СОФИЯ

 

ГОСПОДАРИТЕ РАЗСЛЕДВАТ СЕЧТА ВЪВ ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА ЯЗОВИР ИСКЪР

 

РЕМОНТ НА ЯЗОВИР МОЖЕ ДА СТРУВА ДО 2 МЛН. ЛВ. ЗАРАДИ НЕХАЙСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА

 

ОБЕЗОПАСИХА ЯЗОВИР СЛЕД РЕПОРТАЖ НА ГОСПОДАРИТЕ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.