Сигнализирай!

Професор Николай Габровски - медии, обществени поръчки и още (Коментарът на “Господарите”)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.12.2022 г.
26
0

Професор Николай Габровски - медии, обществени поръчки и още - какво се крие зад призванието на лекаря, предложен за министър-председтел от ГЕРБ-СДС? Отговор дава Коментарът на "Господарите" с Виктория Симеонова и оператора Панайот Желязков.

Вчера, 2 месеца след изборите, президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на представителите на ГЕРБ.

След като в публичното пространство се завъртяха имената на Десислава Атанасова и Томислав Дончев като потенциални премиери, а ден по-късно чухме и че “българският Меси” Бойко Борисов е "най-подготвеният, най-можещият, най-най-НАЙ", беше изненада да видим проф. Габровски да получи мандата за съставяне на кабинет.

Кой е Николай Габровски?

Решихме да проверим кой всъщност е проф. Габровски, затова се заровихме в Търговския регистър. На негово име има регистрирани няколко компании: Инвестор пулс, Здравето.бг, НС Медикъл и АМБУЛАТОРИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИЗВЪНБОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО НЕВРОХИРУРГИЯ - Д-Р НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ ЕООД.

НС Медикъл е получила 210 хиляди лева по европейска програма през 2020 година, показва справка в Стража

Явно разбирайки за апетитното предложение за политическа кариера, професор Габровски се е опитал да прикрие връзката си с далеч по-активната в получаването на обществени средства “Инвестор”. На 30 ноември той прехвърля дяла си в “Инвестор пулс” на “Пулс Медикал”.

"Инвестор пулс" няма получени средства от бюджета, но собственикът на капитала ѝ “Инвестор.бг” е отличник с цели 3 315 000 лева от държавния бюджет. За медийно отразяване. Явно от ГЕРБ са останали доволни от медийното отразяване, щом издигат съдружник на собствениците за премиер.

“Инвестор.бг” са цяла медийна група - “Bulgaria on air”, “Днес.бг”, “Bloomberg”, “Gol” и още много.

Дали съдружникът ще трябва да се отплаща за получените средства, ако евентуално стане премиер, или с послушание ще заработи още средства за групата, не се знае, но интересните връзки на професор Габровски с различни обществени поръчки не спират дотук. 

Членът на управителния съвет на “Инвестор.бг” СВЕТЛАНА ФУРНАДЖИЕВА е част от съдружниците в друга много активна в усвояването на обществени средства компания - “Посока ком”, която заедно с “България ер” е спечелила милиони от поръчки за закупуване на самолетни билети. 

Политкоректност

Извън обществените поръчки, поведението на проф. Габровски от години е доста политкоректно така да се изразя. Когато преди година в “Пирогов” се заговори за източване на здравната каса, за несъществуващи, но регистрирани пациенти и започнаха обстойни проверки, директорът проф. Асен Балтов, който сега е депутат от ГЕРБ, беше отстранен от длъжност. С него оставка подаде и заместникът му - професор Николай Габровски. Той беше и сред най-активните защитници на Балтов, организирал протести в негова подкрепа.

Грозно е когато зад маската на добър лекар и специалист, какъвто безспорно е проф. Габровски, вероятно стои човек, който по-скоро изпълнява политически поръчки. Когато политици използват призванието “лекар” за цели, които основно обслужват близки кръгове. А най-грозното от всичко е професор и лекар да се продава на партия заради финансови интереси. Защото обществените поръчки ще продължат потока си, само ако се играе по правилата на тези, които ги възлагат. А те от години са свързани със същата партия, чиито лидер днес сутринта нахлу в телевизионния ефир, за да се скара на журналисти, че много питат.

Интересно как се чувства професор Габровски, знаейки, че е поредното подставено лице, което се очаква да слуша и изпълнява нареждания също като Деница Сачева от ГЕРБ, която днес слушаше нареждания по телефона от шефа си в национален ефир.

Борисов се включи в ефир, за да се скара на водещите на “Здравей, България” (видео)

Дано всички тези факти, които ви представихме, са просто съвпадения. И дано всички ние като общество се научим да мислим за последствията и от действията, и от бездействията си. Защото ние допуснахме отново кукловоди да водят куклите си в телевизионен ефир.

Вижте още:

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.