Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Кметът на Босилеград за оловото в реката: Това е бяла глина
Кметът на Босилеград за оловото в реката: Това е бяла глина
Репортажи Вземи EMBED
Loading the video...
12-12-18
добавено
5378
прегледа

Сръбска оловно-цинкова мина в Западните покрайнини изхвърля безконтролно шлаката от преработката на рудата в приток на река Драговищица, която се влива в Струма. Изследването на водата в лаборатория на Националния център за обществено здраве и анализи в София установи, че водата е с концентрация на олово 46 пъти над допустимите норми, на манган – 23 пъти, на мед – 3 пъти…

 

 

 

Милена Миленова, учител по биология в Босилеград, сподели пред нашата камера, че броят на раковоболните в района расте.

 

 

Дани Йорданов отправи остри въпроси към кмета на Босилеград Владимир Захарийев, който е с български произход, но не се притесни от фактите за растящата заболеваемост от рак сред българите от общината. Дори отрече въобще да има проблем с оловно-цинковата мина.

 

 

За него по-важно е, че има работа за 150 души и мината си плащала данъците към общината. Според кмета Захарийев водата не била замърсена, а била пепелявосива, защото в нея имало бяла глина.Така му обяснили от сръбска лаборатория в Ниш.

 

 

Чудно защо тогава в реката няма нито риби и жаби, нито животни припарват до нея на водопой?