<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Въглеродните емисии от енергийния сектор тревожно нарастват с най-бързи темпове от 2011 г. насам

12 Юни 2019
0 728

Въглеродните емисии от световната енергийна индустрия през миналата година нараснаха с най-бързи темпове от почти десетилетие, след като екстремните метеорологични и изненадващи промени в световните температури предизвикаха допълнително търсене на изкопаеми горива, пише Гардиън.

 

 

Годишният глобален енергиен доклад на ВР разкри за първи път, че температурните колебания увеличават използването на изкопаеми горива в света, въпреки усилията за справяне с климатичната криза.

 

Записаните температурни колебания – дни, които са много по-горещи или по-студени от нормалните – помогнаха за най-големия скок в света на потреблението на газ за повече от 30 години. Те също така доведоха до второ поредно годишно увеличение на потреблението на въглища, което заменя три години спад в началото на това десетилетие.

Въглеродните емисии са се увеличили с 2% през 2018 г., по-бързо от всяка година от 2011 г. насам, тъй като търсенето на енергия лесно надминава бързото внедряване на възобновяема енергия. 

 

Спенсър Дейл, главен икономист на BP, казва, че увеличаването на броя на екстремните метеорологични явления и увеличаващото се търсене на енергия може да бъде порочен цикъл. „Ако има връзка между нарастващите нива на въглерод в атмосферата и видовете метеорологични условия, наблюдавани през 2018 г., това ще повиши възможността за обезпокоителен порочен цикъл: увеличаване на нивата на въглерод, което води до по-екстремни метеорологични условия, които от своя страна задействат по-силен растеж на енергията (и въглеродните емисии), тъй като домакинствата и предприятията се стремят да компенсират ефектите.

 

Дейл добави, че докладът разкрива несъответствие между нарастващото търсене на обществото на действия в областта на климата и действителния темп на напредък.

 

По неговите думи, ръстът на възобновяемите енергийни източници ще трябва да се увеличи с повече от два пъти спрямо последните три години, за да компенсира въздействието на изгарянето на въглища за електричество.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции