<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33008" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Строежът на м...

ГОДИНА ПО-КЪСНО ИЗТОЧНА МОГИЛА-КАРАНОВО Е ПРЕД ИЗЧЕЗВАНЕ, ДИРЕКТОРЪТ НА МУЗЕЯ БЯГА ОТ ЕКИПА НИ

16 Ноември 2018
0 17564

В  серия от репортажи ви разказахме за гробищната могила в с.Караново и колесницата открита в нея,  как те са изоставени и тънат в разруха. Маркус  Шолц, професор по римска археология във Франкфурт , твърди че това  е най-старата гробница от Римската епоха на целите Балкани. Тази гробница е на тракийски аристократ, който е играл важна политическа роля.

 

НАПАДАТ ЕКИПА НИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА, А МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА СЕ НАЕМА ДА СПАСИ ИЗТОЧНА МОГИЛА-КАРАНОВО

 

Оказва се , че нито кмета на община Нова Загора, нито областния управител на Сливен   искат да поемат отговорност за поддръжката на гробницата. Ева Веселинова изкопчва обещание от Министърът на културата , че ще поеме отговорност  за този обект.

 

Месеци по -късно акта за собственост  e в Министерство на културата , но безценната тракийска могила отново е на произвола на съдбата. Археологът  д-р. Веселин Игнатов, ръководител на разкопките и уредник на Историческия музей е уволнен от директора Пейчо Пейчев.  Д-р. Игнатов твърди , че четири години никой не се грижи за могилата. Много собственици на фирми са проявили интерес  да  дадат финансово рамо на проекта, но институциите си прехвърлят топката и все още нямаме собственик на обекта.Очакваме отговор от Министерство на културата.

 

СЛЕД НАШИ РЕПОРТАЖИ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НАПРАВИ ЧАСТИЧЕН РЕМОНТ НА МОГИЛАТА В КАРАНОВО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции