<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42676" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Джулиан Асанж „може да умре в затвора“, предупредиха над 60 лекари

25 Ноември 2019
0 989

Повече от 60 лекари излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че здравето на Джулиан Асанж е толкова лошо, че основателят на "Уикилийкс" може да умре в британския затвор, пише Гардиън.

 

48-годишният австралиец все още се бори срещу искането на САЩ за екстрадирането му от Великобритания по обвинения, повдигнати по Закона за шпионажа, които биха могли да му костват присъда до 175 години затвор.

 

АРЕСТУВАХА ДЖУЛИАН АСАНЖ В ПОСОЛСТВОТО НА ЕКВАДОР В ЛОНДОН

 

Лекарите са от САЩ, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри Ланка и Полша. В писмото до британския вътрешен министър Прити Пател те призовават Асанж да бъде преместен от затвора в Белмарш в университетска болница в югоизточен Лондон. Те базират оценката си на очевидци при появата му пред съда на 21 октомври в Лондон и на доклад от 1 ноември от Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН.

Независимият експерт по правата на човека в ООН заяви, че "продължаващото излагане на Асанж на произвола и злоупотребите може скоро да струват живота му".

 

ШВЕЦИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ДЖУЛИАН АСАНЖ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ

 

Припомняме, че Асанж използва "Уикилийкс" за публикуване на класифицирани военни и дипломатически досиета през 2010 г., които се оказаха много смущаващи за Вашингтон.

 

При първата си изява на публично място от шест месеца, в съдебно заседание миналия месец, Асанж изглеждаше много отслабнал. Той също така изглеждаше объркан, когато беше помолен да говори в съда пред магистратите в Уестминстър в Лондон. Мъжът сякаш изпита затруднение да си припомни датата на раждането си и в края на съдебното заседание каза, че не е разбрал какво се е случило в съда.

 

Австралиецът също се оплака от условията, при които е държан в Белмарш. 

 

Шведските прокурори заявиха миналия вторник, че са прекратили разследване на Асанж по обвинението за изнасилване от 2010 г., въпреки че са установили твърдението на ищеца за „достоверно“.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции