<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-смъртоно...

Как нацистите се опитаха да проследят мита за арийската раса в Тибет (снимки)

15 Септември 2021
0 689

През 1938 година Хайнрих Химлер, водач на германската нацистка партия и ключов архитект на Холокоста, изпраща петчленен екип в Тибет, за да потърси произхода на предполагаемата арийска раса, пише Вайбхав Пурандаре за BBC по повод експедицията, преминала през Индия.

Адолф Хитлер вярвал, че “арийците” – светлокожите скандинавци, са навлезли в Индия 1500 години по-рано и че те “извършили престъпление” като са се смесили с местните “не-арийски” хора и вследствие на това изгубили преимуществото си над останалите раси на Земята.

Хитлер често проявявал дълбока антипатия към индийците и борбата им за свобода, като изразява чувствата си в своите речи, писания и дебати.

Как нацистите се опитаха да проследят мита за арийската раса в Тибет (снимки)
Хитлер и Химлер

Обладаните от идеята за бяла скандинавска висша раса нацисти вярвали и в измисления изгубен град Атлантида, където най-вероятно някога са живели хора с “най-чистата кръв”. Смятало се, че Атлантида се намирал някъде между Англия и Португалия във водите на едноимения океан и потънал, след като бил ударен от божествена гръмотевица.

Всички оцелели арийци, продължава легендата, са се населили на по-сигурните места. Като се смята, че Хималаите е едно такова арийско убежище и особено Тибет, известен с прозвището си “покривът на света”.

Година преди избухването на Втората световна война през 1938 година Химлер изпраща експедиция от името на създадено по-рано звено в СС, наречено Ahnenerbe, за да проследи къде са отишли наследниците на древните арийци.

В екипа влиза 28-годишният блестящ зоолог Ернст Шафер, пътувал по границата между Китай и Тибет по-рано. А вторият ключов член е младият тогава антрополог Бруно Бегер, който имал за задача да измерва черепите и детайлите от лицата на тибетците, за да събере “материал за пропорциите, произхода и развитието на скандинавската раса в този регион”.

“Пътят на плъховете”: как нацистките главорези избягаха в Аржентина

Корабът с петимата германски учени акостира в Коломбо, Шри Ланка през май 1938, откъдето те се отправили с друг плавателен съд до Мадрас и трети до Калкута.

Как нацистите се опитаха да проследят мита за арийската раса в Тибет (снимки)
Германците в Коломбо

По това време управляващите власти на Великобритания заподозрели германците в шпионска мисия, за което говори публикация на вестник Times of India, озаглавена: “Агент на Гестапо в Индия”.

Как нацистите се опитаха да проследят мита за арийската раса в Тибет (снимки)
Ернст Шафер в Тибет, 1939 г.

Въпреки затрудненията от страна на британските власти, решимостта на нацисткия екип надделяла и до края на годината петимата учени влезли в Тибет върху мулета с пикачени към седлата знамена със свастики.

Свастиката е добре познат символ в Тибет. Дори днес символът на късмет при индусите може да бъде видян в домовете, храмовете и по ъглите на улиците в Индия.

Междувременно обаче в Тибет царството се контролира от регент, тъй като 13-тият Далай Лама е починал през 1933 година, а новият е само на 3 години. Германците били приети добре, както от регента, така и от обикновените жители на страната, които обаче не знаели, че във въображението на гостите им будизмът, също както индуизмът, са религии, “отслабили арийците” и довели до загубата на техния могъщ дух и сила.

Самата експедиция била прекъсната внезапно през август 1939 година тъкмо в момент, в който учените могли да се посветят на своите истински “изследвания” под прикритието, че извършват научни изследвания в зоологията и антропологията.

Как нацистите се опитаха да проследят мита за арийската раса в Тибет (снимки)
Бруно Бегер, Лхаса, Тибет 1939 година

Дотогава Бегер бил измерил черепите и чертите на 376 тибетци, направил 2000 снимки, „направил отливки на глави, лица, ръце и уши на 17 души“ и събрал „отпечатъци от пръсти и ръце на още 350“.

Откриха 10 тона злато, откраднато от нацистите, в дворец от 18-ти век

Шафер прибрал със себе си по-голямата част от тибетските си „съкровища“ в замък в Залцбург, в който се преместил по време на военните действия. Колекцията му била унищожена по време на нахлуването на Съюзниците в Германия през 1945 година.

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции