<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85344" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ром се закани...

ТОП 10 най-ярки политически хамелеони в депутатските листи (Коментарът на “Господарите”)

12 Март 2021
0 9324

С наближаването на изборите започна  и сезонът на калинки, хамелеони и всякакви подобни същества, типични за животинския свят, изскочиха в листите с кандидати за власт. Събрахме 10-те най-ярки политически хамелеона!

На десета позиция поставяме една млада надежда на Демократична България: Илина Мутафчиева. Тя е дългогодишен член, заместник-председател (2013-2017), а в последствие и председател на Националния младежки форум, който е известен като младежка организация, обвързана с БСП. В момента работи при бившия посланик от времето на комунизма Иван Гарвалов, който сега ръководи Дружество за ООН в България. Как с такава червена биография сега оглавява синята листа на Демократична България в Търговище, остава загадка.

В своя позиция до нас, Илина Мутафчиева написа: “Към настоящия момент не съм председател на Националния младежки форум. Организацията не е политически обвързанa – в нея членуват 45 младежки организации, сред които действително е и младежко БСП, но има и представители на ВМРО, ДПС и над 42 младежки и студентски организации. Самата аз и към настоящия момент съм част от гражданската квота на Демократична България и винаги съм отстоявала граждански каузи. В тази връзка не смятам, че мога да бъда определена като “политически хамелеон” и внушенията в материала са абсолютно неверни”.

От Националния младежки форум също изпратиха позиция по темата: “НМФ има за цел да работи за качество на младежките политики в страната, затова е политически ангажирана, но абсолютно партийно независима. Стратегическите решения се вземат демократично и прозрачно – от Общото събрание, в което участват всички 45 организации. Настоящият Управителен съвет на организацията с мандат 2020-2022 г. е видим чрез справка в Търговския регистър, а мандатът на Илина Мутафчиева като председател приключва през декември 2019 г.”

Деветото място заема един от водачите на летните протести – Светослав Трайков. (2009-2013) Напуснал ГЕРБ през 2013, той влиза в редиците на “България без цензура” на Бареков за изборите за евродепутати през 2014. Година по-късно се кандидатира за общински съветник в “Живот за Варна” – местно обединение, чиито лидер е Данаил Папазов – бивш министър от БСП. Днес Светослав Трайков е в листата на “Изправи се. БГ Мутри вън” в 23-ти избирателен район в София.

На осма позиция виждаме невижданото – трансформацията на Камен Петков. Слушайте внимателно: От 2009 до края на 2010 той е представител на Атака. Обявява се за независим, а при предишните парламентарни избори през 2017 скача в напълно противоположна посока – става депутат от ДПС. Именно това е и партията, издигаща сегашната му кандидатура.

Ето и коя е дамата на седма позиция в класацията за хамелеонщини: Деница Сачева. Въпреки че членството й в ОДС (1999-2001) не е пълна противоположност на теоретичните възгледи на ГЕРБ, ви припомням едно нейно паметно изказване от 2013, когато е била кандидат-депутат от листата на ДСБ:

Министър Сачева: ГЕРБ не е дясна партия (видео)

Само три години след това изказване звездата на Сачева изгрява като зам.министър на труда и социалната политика (2016-2017), после става зам.образователен министър (2017-2019), а в последните години е министър на труда и социалната политика. Днес оглавява листата на ГЕРБ в Добрич.

Седми в листата на хамелеоните е Димитър Аврамов. Бивш депутат от ГЕРБ (2009-2012), арестуван по подозрения за корупция. През 2017 се завръща в политиката като депутат от ДПС. Днес той дори е водач на листата на ДПС в Монтана и е представен като икономически експерт.

Нова звезда изгрява на пета позиция в нашата класация за хамелеони. Росица Кирова. Името й нашумя след като Слави Трифонов я отстрани от “Има такъв народ” през лятото заради нейна снимка с премиера. Политическата й кариера стартира още през 2002, когато става общински съветник от НДСВ. После остава в местния парламент, но като част от ГЕРБ (2014). Година по-късно основава свое движение – “Единни за промяна”, с което се кандидатира за кмет срещу кмета на ГЕРБ, но не успява да спечели. Миналата година се присъедини към “Има такъв народ”, но едно кафе й струваше мястото в редиците на партията на Слави Трифонов, но пък я издигна до водач на листата на ГЕРБ във Видин.

На четвърта позиция поставяме многоуважавания професор Иво Христов. Съветник в правителствата на ОДС (1997-2001), НДСВ (2001-2005), Тройната коалиция (2005-2009) и ГЕРБ (2009-2013). Какво и как е съветвал, не е ясно, но след толкова работа с толкова правителства, през 2017 той каца в редиците на БСП и днес е водач на листа. Както се казва – кокала цвят няма, пък и като знаем мнението на професора за избирателите, сигурно предполага, че никой няма да забележи

Колко средни пръста видя народът през последните години? (Коментарът на „Господарите“)

В челната тройка попада един от най-ярките представители на управляващите – Тома Биков. Водач на листата на Движение България на гражданите през 2013 и твърд противник на ГЕРБ:

Политически катарзиси от Симеонов, Каракачанов и Биков (видео)

Само 5 години след острите си реплики срещу Бойко Борисов, днес Тома Биков е един от най-гордите депутати от ГЕРБ и втори в листата в 24 избирателен район.

Властта не мирише все пак.

На второ място в класацията ни се нарежда самата Мая Манолова. Още през 1989 година тя става част от Българската комунистическа партия. От 2009 до 2015 година е народен представител от БСП. През 2013 обявява, че е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а две години по-късно става омбудсман, след като е предложена за поста от ГЕРБ. По време на протестите създаде своя собствена организация – “Изправи се БГ” и сега заедно с “Отровното трио” е сред кандидатите за власт.

Мая Манолова и протестният ѝ катарзис (видео)

Няма как тази класация да не се оглави от най-цветния, най-колоритния, човекът – палитра, шампионът по мултипартийност – Дани Кирилов. Той влиза в политиката през 2001 като Министър на регионалното развитие и благоустройството при управлението на Симеон Сакскобургготски. Две години по-късно е общински съветник в София от БСП (2003-2009). Минава през поста Областен управител на София, а от 2009 става горд представител на ГЕРБ. Въпреки че първо му цензурираха фейсбук профила, а след това изцяло беше отстранен. Жаждата за власт го мотивира отново да е в редиците с кандидат-депутати на ГЕРБ.

ТОП моментите на Данаил Кирилов (видео)

И какво излиза – явно кокалът на властта, който стои в устата на ГЕРБ вече 10 години е много привлекателен, предвид колко калинки са кацнали в техните листи, само и само да получат достъп до него. Властта му е майката. Боята няма значение.

За да не продължат калинките да летят от цвят на цвят, за Бога, братя, Гласувайте! Защото тяхната цел да се докопат до кокала е ясно, но в крайна сметка, това, което от години глозгат са нашите кокали. Хайде със здраве и умната на 4-ти април!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • VladiLovech

    21 Март 2021

    Ни позна. Няма да се самоубивам чрез носене на маска за да гласувам против БойкоМан. Отделно агресорите които са ни анексирали си го харесват. Ей на всички телевизори още го показват като Спасител.

Покажи всички Скрий

Реакции