<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Финландия планира да направи бащинския отпуск равен на този по майчинство

06 Февруари 2020
0 81

Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави на всички родители един и същи родителски отпуск, с цел да накара бащите да прекарват повече време с децата си.

 

Плановете са платеният отпуск по бащинство или майчинство да се увеличи до комбинирани 14 месеца, което ще се равнява на по 164 дни за родител.

 

Съседката й – Швеция има най-щедрата система на родителски отпуск в Европа, като предоставя до 240 дни след раждането на бебето. Финландия от своя страна твърди че иска да насърчава благополучието и равенството между половете.

 

Министърът на здравеопазването Айно-Кайса Пеконен каза пред репортери, че е започнала радикалнатa реформа на семейните обезщетения, с цел засилване на връзката на родителите с детето им от самото начало.

 

Според настоящата система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, докато бащите получават 2,2 месеца, докато детето не навърши две години. Освен това родителите могат и да споделят още един допълнителен шестмесечен родителски отпуск.

 

Въпреки това средно само един от четирима бащи вземат почивните дни, които им се предоставят.

 

Според новите планове всеки родител би получил 6.6 месеца отпуск, а бременните жени ще получават допълнителна месечна помощ, като 69 дни от целия отпуск биха могли да бъдат прехвърлени на другия родител, а самотните родители ще могат да използват и отпуска и месечните помощи.

 

 

Финландия планира да направи бащинския отпуск равен на този по майчинство

 

 

Финландският министър-премиер Сана Марин заяви миналия месец, че страната ѝ все още има път, който да извърви, докато постигне равенство между половете и се оплака, че твърде малко бащи прекарват време с децата си, когато са малки.

 

Ан Лис Елингстър, преподавателка в университета в Осло, която ръководила проучване в скандинавските държави, заяви пред BBC, че северните страни са водещи в инициативите си да предоставят по-големи отпуски по бащинство, които не могат да бъдат прехвърлени на майката.

 

Другите държави от ЕС също вървят по този път, като директива от 2019 г. задължи държавите членки в рамките на три години да предоставят поне четири месеца отпуск на нови родители, включително два допълнителни месеца, които не могат да се прехвърлят.

 

Португалия вече има полово неутрална система, като 120 дни се плащат 100% от заплатата, а също така и допълнителни 30 дни – 80% от заплатата.

 

Елингстър твърди, че предоставянето на по-големи права на бащите обаче не е било напълно успешно в скандинавските страни.

 

“Норвегия беше първата държава през 1993 г., която имаше непрехвърлим отпуск за бащи и тогава Швеция последва примера. Дания обаче въведе отпуска по бащинство през 1998 г., но го премахна по-късно и не бе въведен отново”, каза тя.

 

Бащите в Дания получават две седмици след раждането, като майката и бащата могат да споделят още 32 седмици платен отпуск.

 

 

Източник: BBC

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции