<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198311" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И банките, и к...

“1000 лева заплата”: Актьори от столични театри излязоха на протест (РЕПОРТАЖ)

14 Септември 2023
1 5016

Актьори от столични театри излязоха на протест пред Столична община. Исканията им – бюджетът да бъде приет с предложеното увеличение на възнагражденията, внесено в 59-тата минута от Йорданка Фандъкова.

Актьори от столични театри излязоха на протест

Български актьори пробиха вселената на “Марвел”

Преди дни председателят на СОС Георги Георгиев също обърна внимание, че ако бюджетът за 2023 г. на София не бъде приет, заплатите на заетите в областта на културата няма да могат да бъдат повишени, въпреки планираното увеличение.

В подкрепа на общинския бюджет се обявиха общинските културни институти – Дом на културата “Средец”, Дом на културата “Красно село”, културен институт „Надежда”, „Искър”, Театър “София”, театър “Възраждане”, Малък градски театър „Зад канала“, Столичният куклен театър.

Сред актьорите, събрали се днес, бяха Робърт Янакиев, Васил Банов, Филип Аврамов и много други, с които се срещна репортерът ни Виктория Симеонова.

“Срам ме е да го кажа, но получавам 1000 лева заплата”. Това обяви пред камерата ни актьорът от Столичния куклен театър Димитър Тодоров. Подобно е възнаграждението и на много негови колеги от останалите общински културни институции.

Темата да не се политизира, призоваха част от събралите се културни дейци. Уви, именно това се случва. Едни предизборно обещават увеличение на заплатите, а други – отказват да го одобрят просто защото не е предложено от тях. Абсурдно е обаче актьорите да стават заложници на тези игри.

Очаква се до края на днешния ден да бъде гласуван бюджетът на Столична общинa. В него е предвидено 30% увеличение на възнагражденията на работещите в столичните общински културни институции. Предстои да разберем дали ще го видим на практика.

Все пак напомняме, че културата е основополагаща за едно общество. Не е морално актьорите да са на прага на бедността, докато се очаква от тях да поддържат и разпалват духа на нацията.

Внимателно ще проследим какво ще се случи с възнагражденията на актьорите, а вие ни сигнализирайте за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com.

“1000 лева заплата”: Актьори от столични театри излязоха на протест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Кристиян Русинов

    24 Септември 2023

    Хората на изкуството заслужават повече, и то без да се "молят". Парите са нужни, а очевидно работим за тях, не за благодаря. Нека не забравяме, че изкуството им в този случай е Професия!

Покажи всички Скрий

Реакции