<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Вълкът от Со...

Близо 60 000 деца до 6-годишна възраст живеят в крайна бедност у нас

05 Октомври 2021
0 794

Близо 60 000 деца у нас на възраст до 6 г. живеят в крайна бедност. Страната ни е на второ място в Европейския съюз по този показател след Румъния.

Бедните пенсионери с 369 лв. пенсия са над 40 пъти повече от богатите

Близо 60 000 деца до 6-годишна възраст живеят в крайна бедност у нас

“Това е един цял град с такива деца с размерите на Велико Търново. След години тези деца, които са лишени от базови нужди, най-вероятно ще се превърнат във възрастни, които са с по-ниско образование, с по-ниски доходи, с по-лошо здраве. И вероятно ще бъдат това за социалната ни и за здравната ни система. Ето защо в тези първи години има най-голям смисъл да се инвестира”, каза Искра Стойкова от фондация “Тръст за социална алтернатива”.

От фондацията цитираха данни на Евростат, според които вероятността дете у нас да почине в периода на неговото раждане до навършване на 5-годишна възраст е 70% по-висока от средния показател за ЕС.

Средногодишно около 7000 жени в България раждат, като бременността им не е била проследявана редовно от акушер-гинеколог.

Междувременно започва кампания за подобряване на майчиното и детското здраве “С грижа от нула до три”. Целта е осигуряване на универсален достъп до лекарства на всички деца до 3-годишна възраст, пълноценно хранене, безопасна семейна среда и достъпни процедури за издаване на лични документи и адресна регистрация на жени и деца.

Източник: БНР
*Снимката е илюстративна.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции