<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102090" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европарламен...

“Пандора пейпърс”: Как финансовият министър на Сърбия се сдоби с 24 апартамента по нашето Черноморие? (видео)

04 Октомври 2021
0 662

Разследването “Пандора Пейпърс”, в което участваха около 600 журналисти от десетки медии в целия свят, разкри кои са истинските собственици на над 29 хиляди офшорни компании, на базата на около 11,9 милиона документа от 14 финансови компании, предава bTV.

Според изнесените данни от Международния консорциум на разследващите журналисти, в тях се споменават имената на 336 политици от 90 страни. Сред тях фигурира и това на сръбския министър на финансите и бивш кмет на Белград в периода 2014-2018 г. Синиша Мали.

“Пандора Пейпърс” показва, че Мали е бил собственик на 24 луксозни апартамента по българското Черноморие в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови.

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

Предисторията

През 2015 г. вече бившият кмет на Белград обвини журналисти в лъжа заради публикувани материали, че той притежава 24 апартамента в елитния комплекс “Св. Никола” на брега на Черно море на стойност около 5 млн. евро, което многократно надвишава възнаграждението на градоначалника по това време.

Откритието предизвика бурни реакции в сръбската общественост. Тогава Синиша Мали заяви, че е купил само едно жилище, което дори не е вписано на негово име. И отрече, че стои зад офшорните компании Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., които притежават останалите 23.

Сръбският президент Александър Вучич също защити своя близък сътрудник от обвиненията за участие в корупция.

Сега, шест години по-късно обаче, разследването “Пандора Пейпърс” на Международния консорциум на разследващите журналисти показа документи, които доказват, че Мали е бил клиент на Trident Trust – основател на другите две офшорни компании.

"Пандора пейпърс": Как финансовият министър на Сърбия се сдоби с 24 апартамента по нашето Черноморие?
Офшорно пазаруване

Британските Вирджински острови се считат за данъчен рай, от който се възползват политици, магнати и престъпници за укриване на собственост. Каква обаче е схемата, използвана от настоящия финансов министър на Сърбия?

Trident Trust регистрира две офшорни компании за Мали – Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Впоследствие те купуват две компании в България – Erma 11 и Erul 11, които са притежатели на апартаменти по българското Черноморие.

Документите показват удостоверения за собственост върху Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Те разкриват, че Мали е поставял подписа си върху документи в качеството си на техен директор.

Той купува апартаментите през 2012 и 2013 г. Или по времето, когато е икономически и финансов съветник на тогавашния първи вицепремиер на Сърбия Александър Вучич.

“Пандора пейпърс”: Как финансовият министър на Сърбия се сдоби с 24 апартамента по нашето Черноморие?

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции