<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още 360 хил. ле...

Вижте един от най-редките животински видове на планетата – стъкленият октопод (видео)

17 Януари 2022
0 498

Вижте един от най-редките животински видове на планетата – стъкленият октопод.

Най-шокиращите развръзки след опити за паркиране (видео)

Вижте един от най-редките животински видове на планетата - стъкленият октопод (видео)

На повече от 5150 км североизточно от Сидни, Австралия, близо до отдалечените острови Финикс, морски биолози провеждат експедиция, под ръководството на Океанографския институт “Шмид”, за да изследват местната екосистема и начинът, по който морските местообитания са взаимосвързани.

По време на 34-дневна експедиция те се натъкват на цели два екземпляра от един от най-редките видове октоподи – Vitreledonella richardi, наричан още стъкления октопод.

Преди тази експедицията науката разполага само с ограничен брой неясни снимки на главоногото, което затруднява неговото изучаване. А проучването на вида се извършва предимно въз основа на останки на индивиди, откривани в червата на морски хищници, пише Earthly Mission.

Стъклените октоподи, подобно на други дълбоководни океански същества, не са никак лесни за откриване, тъй като живеят на дълбочина от близо километър в океана или в така наречената афотична зона. Тя е позната и като свят на пълен мрак, тъй като едва под 1 % от слънчевата светлина достига на такава дълбочина.

Но ето че екипът на експедицията среща съществото не веднъж, а цели два пъти, и това може да се определи като доста добър късмет. Тези срещи са резултат от над 182 часа гмуркания с дистанционно управляваното подводно превозно средство SuBastian, чиито възможности за дълбочинно спускане достигат 4,5 км.

Vitreledonella richardi е открит през 1918 г., но за цялото това време човечеството узнава съвсем малко за жизнения цикъл и навиците на вида. Част от тези знание включват размерите, до които достига (около 46 см дължина), както и неговата предполагаема продължителност на живот (от 2 до 5 години).

Все пак, предишни проучвания доказват, че женските снасят стотици яйца в кухина в мантията на тялото си. Тъй като в откритите води, където живеят стъклени октоподи, почти липсват места за укрития, женските просто вземат яйцата със себе си, докато се излюпят.

Стъкленият октопод е почти напълно прозрачен, с изключение на зрителния нерв, очите и храносмилателния тракт. Смята се, че неговата прозрачност служи като камуфлаж както за хищниците, така и за собствената му плячка. Но тази впечатляваща прозрачност не е единствената характеристика, която го отличава от другите октоподи.

Повечето октоподи имат големи кръгли очи, които им осигуряват периметър на зрително поле до 180°, от всяка страна на тялото. Но стъклените октоподи имат странни цилиндрични очи. Според изследване, публикувано в Journalof the Marine Biological Association UK (JMBA), това ограничава периферното им зрение, но също така затруднява забелязването на непрозрачните очи на октопода отдолу, което го прави още по-неоткриваем.

„Океанът крие чудеса и обещания, които дори не сме си представяли, а още по-малко сме открили досега. Експедиции като тези ни учат защо трябва да увеличим усилията си за възстановяване и по-добро разбиране на морските екосистеми по целия свят – защото голямата верига от живот, която започва в океана, е от решаващо значение за човешкото здраве и благополучие”, казват учените от изследователската експедиция.

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции