<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120762" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Facebook държи "а...

Български стартъп е оценен на 1 милиард долара

01 Март 2022
0 2884

България вече има компания, която отговаря на определението „еднорог“ – технологична стартираща компания, която успява да бъде оценена на 1 или над 1 млрд. долара. Това е финтех дружеството Payhawk.

Payhawk е компания, основана през 2018 г., която предлага разплащателна услуга за бизнеси.

“Тойота” инвестира $400 милиона в стартъп компанията за автономни автомобили “Pony.ai”

Клиентите на Payhawk получават банкова сметка с IBAN, в която да вкарват или теглят средства. Също така могат да предоставят виртуални или физически карти на служителите си. Бизнесът може да контролира и да налага бюджети по тези карти и да улесни счетоводството си, като неговите служители директно ползват картите при разплащане на фирмени разходи при покупки на провизии, командировки и др.

Български стартъп е оценен на 1 милиард долара

В сайта си те посочват, че са успели да наберат нови 100 млн. долара капитал, като при това време оценката на компанията е достигнала 1 млрд. долара. Компанията иска да бъде катализатор на българската „екосистема“ от стартиращи технологични предприятия.

Преди 3 месеца компанията бе оценена на 570 млн долара. Стойността ѝ е нараснала почти двойно за около 90 дни.

Технологичната програма, която задържа младите в България

Във връзка с новината, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер написа във Facebook:

„Епохален ден за българската икономика. Първият български еднорог или технологична компания, оценена за над 1 млрд долара, e вече официален факт.“

Компанията има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона.

Мило дневниче, искам да променя света! Започвам още днес

Водещ инвеститор в PayHawk е Lightspeed Venture Partners – световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над 10,5 милиарда долара в различни компании.

„Payhawk е много повече от софтуер за управление на разходи. Това е „one-stop-shop” за финансови екипи с цел консолидиране на разнородните досега системи, необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства”, коментира Аршам Мемарзаде, партньор в Lightspeed Venture Partners.

Можем ли да заменим пластмасата с водорасли?

Български стартъп е оценен на 1 милиард долара

Източник: bTV
Снимка: Payhawk

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции