<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111598" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фирма задълж�...

Как хората с аутизъм успяват в IT сектора – за големите им възможности и предимства

13 Декември 2021
0 415

Как хората с аутизъм успяват в IT сектора – за големите им възможности и предимства разказва статия на “Дойче Веле“.

“Представете си за момент, че се запознавате с човек, който още на втората ви среща ви казва: Не знам как въобще сте станали директор”, спомня си Андреас Генц. Той е директор на dpa picture alliance, дъщерно дружество на германската информационна агенция ДПА. При такова неподправено откровение обикновено сътрудничеството секва незабавно. Но не и в този случай. Генц не се разделя с IT специалиста Михаел Виланд, който му помага през следващите няколко месеца да въведе нов софтуер и така да оптимизира много работни процеси в агенцията. 

Хората с Аспергер “виждат” структурите комплексно

Виланд работи за консултантската компания Auticon. Тя помага на хора със синдрома на Аспергер и други аутисти да си намерят работа като IT специалисти. “Повечето хора със синдрома на Аспергер възприемат света по различен начин и филтрират впечатленията си различно”, казва Виланд. За себе си той казва, че аутизмът му помага да вижда по-добре сложни структури.

“В състояние съм само по органиграмата на дадена компания да разбера как функционират в нея комуникациите, вътрешните процеси и отношенията между служителите. Вътрешното око ми помага да виждам информацията и да правя изводи, които изненадват всички и ме питат откъде знам всичко това”, казва Виланд.

Как хората с аутизъм успяват в IT сектора - за големите им възможности и предимства

“Искам хората да знаят, че това не е болест”: какво е да си с аутизъм в България

Високонадарени, но безработни

Хората със синдрома на Аспергер могат да мислят логически и аналитично на изключително високо ниво. Те се концентрират – включително при много монотонни дейности и повтарящи се задачи. Често те се вкопчват в детайла и имат високи изисквания за качество и изпълнение. Всичко това са характеристики, особено полезни в IT сектора. Те дават на хората с този вид аутизъм значително предимство пред останалите.

Въпреки това много от тях не успяват да се реализират на трудовия пазар, казва Виланд. Няма надеждна статистика по темата, което се дължи включително на факта, че много от хората със синдрома на Аспергер не са диагностицирани или не желаят да се разкриват като такива. 

Социалната интеракция и комуникация са основните предизвикателства

Михаел Виланд получава своята диагноза, когато вече е над 40 години. “Сравнително трудно преценявам хората, ако дебатът не се води с аргументи и факти – например когато говорим за политически игри”, казва той. Виланд има трудности и с това, че приема нещата буквално и не може да чете между редовете. Нито пък разбира иронията. “Това позволява на хората да ме инструментализират и след това си удрям главата в стената. Често съм изпадал в такива ситуации”, казва той.

Във фирмата на Виланд Auticon обръщат много внимание на по-особените нужди на сътрудниците. Към всеки един от тях има зачислен по един “треньор”, който помага на клиентите да се справят в общуването си с хората с аутизъм, да предотвратяват възникването на проблеми при комуникацията или пък просто се грижат за това работата да е организирана така, че съответният човек с аутизъм да се чувства добре на работното си място. Например това да се скрият с лепенки постоянно мигащите светлинки по компютъра или пък бюрото да бъде поставено в някой по-тих и спокоен ъгъл на работното помещение.

Всеки сътрудник на Auticon се нуждае от различни условия, потвърждава и шефът на фирмата Дитер Хан. Всеки е различен, казва той, и “ако познаваш един човек с аутизъм, значи наистина познаваш само един”, уверява той.

Въпреки че самият той е с аутизъм, за Виланд не винаги е лесно да общува с колегите си, които също са с аутизъм. “И аз трябваше първо да се науча как да общувам с аутисти”, признава той. За Auticon вече работят 290 души в осем държави, 210 от тях – с аутизъм. Хан планира до три години броят им да се удвои. 

Как хората с аутизъм успяват в IT сектора – за големите им възможности и предимства

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции