<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130160" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Критик на рус...

СЕМ започва мониторинг на отразяването на войната в Украйна

20 Май 2022
0 299

СЕМ започва мониторинг на отразяването на войната в Украйна, пише Свободна Европа.

Той ще включва профила на канените в медиите гости, както и съдържанието на изразяваните от тях становища. Това съобщи новият член на съвета от парламентарната квота Симона Велева пред Свободна Европа.

Досега подобно наблюдение по повод войната в Украйна е правено само през първите 20 дни от конфликта. То е било само по отношение на обществените БНТ и БНР. Сега регулаторът ще включи всички останали електронни медии. Предложението за това е било на Велева.

По думите ѝ решението на СЕМ предвижда и частичен мониторинг назад във времето. Той ще се съсредоточи върху начина на отразяване на отделни ключови събития, свързани с войната. Сред тях данните за военни престъпление в Буча, и ситуацията на блокирания в Мариупол кораб “Царевна”, на който имаше български моряци.

СЕМ започва мониторинг на отразяването на войната в Украйна

10 пъти се е увеличила руската пропаганда у нас само за два месеца

По предложение на Габриела Наплатанова от квотата на президента Румен Радев съветът ще направи и социологическо проучване за основните източници, от които хората се информират за хода на войната, както и дали имат навика да проверяват достоверността на информацията.

“Надявам се въз основа на този мониторинг и на социологическото проучване да можем да видим какви са тенденциите и да обърнем внимание на самите медии за това какви са нагласите. В световен план повечето регулатори това правят”. Това коментира Велева. И допълни, че навсякъде се наблюдава “много силна поляризация на мненията и липса на достатъчно квалифицирани експерти, които да коментират войната”.

По време на заседанието си в четвъртък СЕМ е наложил и глоба на една кабелна телевизия заради излъчено съдържание, което възхвалява или оневинява жестокост или насилие. Става въпрос за разпространяване на фалшива информация във връзка с войната в Украйна. То е санкционирано по текст от Закона за радиото и телевизията.

В това заседание участваха новоизлъчените от парламента и държавния глава членове на съвета Пролет Велкова (издигната от “Демократична България”), Симона Велева (номинирана от “Продължаваме промяната”) и Габриела Наплатанова (назначена от президентската квота).

СЕМ започва мониторинг на отразяването на войната в Украйна. Точка. Смях. Край. СЕМ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции