<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129972" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Георги Йомов:...

Смърт за “опит” и “подготовка” на тероризъм и “саботаж” в Беларус

19 Май 2022
0 201

Смърт за “опит” и “подготовка” на тероризъм и “саботаж” в Беларус, пише Булевард България.

Беларус въвежда смъртно наказание не само за доказано извършени престъпления, но и за опити за извършване на „терористични актове“ и „саботажи“. Промените в Наказателния кодекс са одобрени от президента на страната Александър Лукашенко и влизат в сила след 10 дни.

Страната никога не е отменяла смъртното наказание. Но досега налагането на най-тежкото наказание не бе възможно, ако се докаже само намерение или подготовката на тежки престъпления. Тероризмът бе добавен към деянията, наказващи се със смърт в Беларус,  през 1997 г. Законът определя като “тероризъм” следните случаи:

– терористични актове срещу представител на чужда държава или международна организация с цел предизвикване на международни усложнения или война, или дестабилизиране на обществения ред в чужда държава; 

– терористични актове, извършени от организирана група или с използването на съоръжения за атомна енергия, използването на радиоактивни вещества, мощни, токсични химически или биологични вещества или такива, свързани с умъртвяване на дадено лице;

– убийства на държавници или общественици, извършени във връзка с държавни или обществена дейност.

Смърт за &#8220;опит&#8221; и &#8220;подготовка&#8221; на тероризъм и &#8220;саботаж&#8221; в Беларус

“Хладилници, печки, гуми”. Руски войници продават в Беларус плячката от Украйна

Отвъд това, изглежда в Беларус за „тероризъм“ се смята всеки колективен опит за противопоставяне на властта

Приемането на промените в Наказателния кодекс съвпада с изслушване при закрити врати в Беларуския съд по дело срещу 12 опозиционни фигури. Те са обвинени в „подготвяне на терористични актове“. Това съобщава беларуската правозащитна група „Вясна“. Те са обвинени в подпалването на полицейски автомобили през октомври и ноември 2020 г. Тогава в страната имаше масови протести срещу режима на Лукашенко. Той бе обвинен, че е фалшифицирал изборите, за да остане на власт.

За истинския победител в президентския вот в страната през август 2020 г. се смяташе Светлана Тихановская. Тя в момента ръководи беларуската опозиция от Литва, където е в изгнание. Миналия март Тихоновская бе обвинена в „подготвяне на терористични атаки като част от организирана група“. Това пише белоруската държавна информационна агенция „Белта“.

След началото на войната в Украйна и подкрепата на Минск за действията на Москва, съпротивата срещу правителството в Беларус се засили. През април, когато предложението за промени в Наказателния кодекс бе разглеждано, председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко посочи, че след началото на руската инвазия в Украйна (която беларуското правителство продължава да нарича „специална операция“), са зачестили опитите за саботажи, които “провокират вътрешна нестабилност и конфликти”.

Беларус е единствената държава в Европа, която продължава да прилага смъртното наказание. А активисти, защитаващи правата на човека, определят промените в Наказателния кодекс като опит за политически натиск.  

Смърт за “опит” и “подготовка” на тероризъм и “саботаж” в Беларус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции