<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин завлад...

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки отстъпка за горивата (видео)

18 Май 2022
0 3314

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки отстъпка за горивата, предава Клуб Z.

Наред с това се прие осъвременяване на пенсиите с близо 20% и по-високи данъчни облекчения за семействата с деца.

Това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет, съобщиха от Министерския съвет.

Антикризисни мерки: Обсъжда се 50 л гориво месечно да е на по-ниска цена (видео)

Повишаване на пенсиите

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение.

По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Антикризисните мерки: 450 лв. минимална пенсия от юли, 600 лв. данъчно облекчение за дете (видео)

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки  отстъпка за горивата (видео)

От коалицията посочват, че в началото на миналата година минималната пенсия бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

25 стотинки отстъпка от цената на литър А95 и дизел

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

ДДС върху хляба

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Подкрепа за семействата с деца

Като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. Ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Регистрацията по ДДС

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Предвижда се облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители. Също, електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв. Намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки  отстъпка за горивата (видео)

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство. Целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета. Ще бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. А така също и ще бъдат изработени необходимите законодателни промени.

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки отстъпка за горивата

Източник: Клуб Z

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции