<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изказване за ...

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва (видео)

28 Ноември 2022
0 112

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва.

“Така и не разбрах защо ме подслушват, нямам клацифицирани документи, нито съм криминално проявен.” Това каза пред NOVA Спирос Сидерис, главен редактор на Euractiv и уточни:

“Преди 2-3 години имах проблем с телефона – спира, не може да се отвори. Не му отдадох внимание, но преди 2 месеца мой приятел каза, че е видял името ми в списъка на шпионския софтуер. Не са намерили нищо в телефона ми. Могат да подслушват всеки. Обикновено става заради слухове, а не заради сериозен проблем със сигурността. Защото властимащите ги е страх”.

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва (видео)
iStock

Зам.-главният редактор на Euractiv – България Георги Готев споделя, че всеки ден научава за журналисти, подслушвани с шпионски софтуер. 

Израелски софтуер за подслушване може да е незаконно ползван у нас

“Мой познат кипърски журналист е бил подслушван защото разследва корупция. Дори са му казали, че знаят какво прави. В Гърция следите водят до министър-председателя, подслушването е свързано с властта, но доказателства няма”, разкри Готев.

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва (видео)

Наскоро евродепутатът Софи инт Велд заяви, че България и Кипър са разпределяли шпионския софтуер Pegasus. Представителката от Нидеерландия заяви, че всички европейски страни се ползват от услугите на шпионския софтуер, но далеч не всички си го признават. По нейни данни най-големите нарушители са Гърция, Унгария, Полша и Кипър. 

Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер

Скандалът с Pegasus

През лятото на 2021 година софтуерът на израелската компания се оказа в центъра на международен скандал. Журналистическо разследване на някои от най-авторитетните световни издания установи, че “Pegasus” е незаконно използван в поне 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Възможно е да е бил използван и в Унгария.

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва (видео)

Георги Готев посочи, че шпионирането на журналисти е опасно за демокрацията и уточни, че МВР разследва защо този софтуер се разпространява у нас.

Гръцки журналист, подслушван с шпионски софтуер, разказва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции