<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има задържан...

Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер

08 Ноември 2022
0 97

Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер. Това каза Софи инт Велд при представянето на проверка, свързана с програмата Pegasus.

По нейните думи, всички държави в ЕС използват шпионски софтуер, но не всички го признават. Като най-големи нарушители депутатът от Нидерландия посочи Гърция, Унгария, Полша и Кипър. Според инт Велд България и Кипър са разпределяли подобен софтуер, докато други страни предоставят благоприятни условия. Тя посочва още, че производителите на шпионски софтуер най-често избират Италия, Франция и Австрия.

Израелски софтуер за подслушване може да е незаконно ползван у нас

Преди дни, EURACTIV обяви, че кипърски журналист обвинява властите в своята страна, че използват шпионски софтуер, за да подслушват неудобни и да прикриват връзките си с могъщ руски олигарх. Макариос Друсиотис бе помощник на президента Никос Анастасиадис. Той твърди, че лично президентът е използвал срещу него софтуер за подслушване, докато е работил в Европейската комисия. От кабинета на президента отричат обвиненията.

Софтуерът Pegasus

През лятото на 2021 година софтуерът на израелската компания се оказа в центъра на международен скандал. Журналистическо разследване на някои от най-авторитетните световни издания установи, че “Pegasus” е незаконно използван в поне 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Възможно е да е бил използван и в Унгария.

Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер
iStock

Pegasus включва камерата и микрофона на мобилното устройство, без собственикът да разбере. Така се събира изключително много информация, включително записи на всички разговори, проведени с дадения телефон.

Евродепутатът настоява за общоевропейски надзор и разследване от Европол на случаите със злоупотреби. Инт Велд предлага също въпросът да бъде разгледан в Европейския съвет.

Софи инт Велд
Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер

105 случая на злоупотреби са докладвани в Европейската прокуратура

Софи инт Велд е представител на партията “Демократи 66” в Европейския парламент. Избирана е последователно през 2004, 2009, 2014 и 2019 година. У нас читателите я свързват със сигналите за злоупотреби с европейски средства, по-известни като “къщи за тъщи”.

Евродепутат: България и Кипър са разпределители на шпионския софтуер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции