<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варненски по...

Руски съд постанови арест за журналистката Марина Овсянникова

21 Октомври 2022
0 132

Руски съд постанови арест за журналистката Марина Овсянникова. Тя е обвинена в разпространението на невярна информация за въоръжените сили на страната, след като протестира сама близо до Кремъл.

Според решението на съда телевизионната журналистка ще бъде задържана в ареста за 1 месец и 29 дни, след като бъде екстрадирана или арестувана в страната, съобщава Интерфакс, като припомня, че в началото на октомври съдът е отказал на разследването подобно искане.

Руски съд постанови арест за журналистката Марина Овсянникова

Марина Овсянникова получи убежище в европейска държава

Родената в Украйна руска журналистка бе поставена под домашен арест през август тази година. Жилището ѝ беше обискирано, заради обвинения в разпространяване на невярна информация за въоръжените сили на Руската федерация.

През октомври съпругът на Овсянникова заяви, че тя е избягала от страната с дъщеря си. След това тя се появи в базата данни на издирваните лица на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация. В понеделник нейният адвокат потвърди, че тя е напуснала Русия.

Самата Овсянникова заяви, че смята избраната от нея превантивна мярка за незаконна и затова отказва да я спазва.

Тя може да бъде осъдена на до 10 години в съответствие със закон срещу дезинформацията, приет от руския парламент след инвазията в Украйна.

Припомняме, че 44-годишната журналистка Марина Овсянникова привлече вниманието на световната общественост през март. По време на вечерна емисия новини по “Первий канал” на държавната телевизия тя развя плакат против войната в Украйна. Реакцията на Кремъл не закъсня и срещу нея бе повдигнато обвинение в хулиганство.

По-рано този месец Овсянникова сама оповести бягството си през канала си в Telegram, като обяви, че я заплашва затвор от 10 години, ако обвиненията бъдат признати от съда.

“Скоро всичко ще бъде оповестено. Нуждаем се от няколко седмици време”, казвна адвокатът ѝ Дмитрий Захватов. Той обясни, че с нея е и дъщеря ѝ, а синът остава в Русия.

Руски съд постанови арест за журналистката Марина Овсянникова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции