<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154410" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Може ли репут...

Присъдиха рекордно обезщетение заради акция “Октопод”

09 Декември 2022
0 2623

Присъдиха рекордно обезщетение заради акция “Октопод”. МВР и прокуратурата са осъдени да платят над 48 млн. лв. Присъденото обезщетение е безпрецедентно в нашата съдебна история и практика, съобщава сайтът BIRD.

Според решение на Окръжен съд-Перник от 7 декември МВР и прокуратурата са осъдени да платят над 48 млн. лева на застрахователното дружество “Лев Инс” заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция “Октопод” преди повече от десет години.

Присъдиха рекордно обезщетение заради акция &#8220;Октопод&#8221;
Снимка: iStock

По времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато вътрешен министър беше бившият заместник-председател на партията Цветан Цветанов, офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката – иззета. Мотивите бяха, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, един от обвиняемите по мегаделото „Октопод“, е свързан с компанията.

Присъдиха рекордно обезщетение заради акция &#8220;Октопод&#8221;
Снимка: БулФото

Осъдиха Прокуратурата да плати 1,8 млн. лв. по мегаделото “Октопод”

Алексей Петров беше арестуван в дома си в София на 10 февруари 2010 година от тежко въоръжени и маскирани полицаи. Пресцентърът на МВР разпространи видео кадри на заключения с белезници на земята Петров. Тогава Цветанов обяви, че “Октопод” “дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат”.

Образуваните дела срещу Петров обаче катастрофираха в съда. Едното беше прекратено, а по другото бившата барета беше оправдан, припомня в. Дневник.

Делото е заведено през 2015 година. Компанията твърди в иска си, че заради действията на разследващите е била създадена обществена нагласа, че дружеството е замесено в незаконна дейност. Това е довело до загуба на доверие от страна на клиентите и лоши финансови резултати.

Присъдиха рекордно обезщетение заради акция “Октопод”

Вижте още:

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции