<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НС ще одобряв...

Споразумение за доставка на ядрено гориво бе подписано между АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом”

30 Декември 2022
0 340

Споразумение за доставка на свежо ядрено гориво бе подписано между АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом”, съобщава НОВА. То ще бъде за шести блок на атомната централа.

Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на централата, Георги Кирков, и Лионел Геф, старши вицепрезидент по горивото на „Фраматом” Служебният министър на енергетиката Росен Христов също присъства на събитието.

“Днес е важен ден в историята на АЕЦ “Козлодуй”. С това споразумение постигаме пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво”, заяви българският министър.

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки

Росен Христов отбеляза, че напоследък доставките на ядрено гориво от Русия изпитват редица затруднения. Непрекъснатата експлоатация с максимален капацитет на АЕЦ “Козлодуй” е много важна за енергийната и национална сигурност на страната.

Всичко възможно е направено, за да се доведат до успешен финал преговорите с двете най-големи международни компании, занимаващи се с доставка на свежо ядрено гориво. Министър Христов припомни и че преди седмица АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на централата.

Съдбоносен шанс за България: да стане енергийно независима от Русия

Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. От “Фраматом” са горди, че участват в процеса по доставка на свежо ядрено гориво, твърди той. От компанията разбират, че атомната централа е от изключително значение за страната при производството на енергия.

Срокът на договора ще е 10 години, заяви служебният енергиен министър. Според него ценовите параметри са изключително конкурентни. Първата доставка на свежо ядрено гориво се очаква през 2025 г. Договорът ще бъде подписан в началото до средата на 2023 г., уточни служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

Видео: НОВА

Споразумение за доставка на ядрено гориво бе подписано между АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции