<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150313" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шести блок на...

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки

09 Ноември 2022
0 299

Ще има диверсификация на енергийните доставки. Народното събрание (НС) одобри проекторешение, внесено от ГЕРБ-СДС. С него на Министерски съвет (МС) се възлага да започне процедура по лицензирането на неруско ядрено гориво. “За” гласуваха ПП, ДПС, ДБ и БВ, а “против” – “Възраждане” и БСП.

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки
Ивайло Мирчев/Facebook
Скъсването с руското ядрено гориво – енергийно независима България?

Решението на парламента е в съответствие с директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки. МС трябва да направи всичко необходимо, за да завърши процедурата до края на 2023 г. Чрез нея Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира неруско ядрено гориво и да издаде разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Съдбоносен шанс за България: да стане енергийно независима от Русия

Със същото решенние парламентът задължава АЕЦ “Козлодуй” да ускори работата си по сключване на договор с алтернативни доставчици за 5-и блок. Срокът на първата доставка в момента е фиксиран за април 2024 г. От потенциалните доставчици се изисква да гарантират, че не използват технологии, лицензи и компоненти с произход Русия. Засега като такива са посочени френската компания “Фраматом” и американската “Уестингхаус”. Френският снабдител обаче не е напълно независим от руска страна, така че вероятно ще отпадне като опция.

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки
Напрежението в парламента

БСП яростно се възпротивиха на решението. Депутатът Борислав Гуцанов заяви, че работата на АЯР трябва да се ръководи от изискванията за безопасност, а не от политически съображения. Той се опасява, че през 2024 г. ще се окажем без доставчици на ядрено гориво.

Застрашена ли е ядрената ни енергетика заради отношенията с Русия

“Възраждане” пък обвиниха политическите сили, подкрепили решението, в лобизъм. Според тях те искат страната ни да стане зависима от американски доставчик, вместо руски.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, бивш енергиен министър, успокои противниците на решението. Тя заяви, че вносителите нямат намерение да се бъркат във функцията на ядрения регулатор. Единствената цел е да се помогне на агенцията с каквото е необходимо, за да може по-бързо да се случи диверсификацията в енергийния сектор.

Видео: ТВ Враца

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции