<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158105" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Филмът за Бот...

Паметник на Христо Ботев краси град в Япония (видео)

07 Януари 2023
0 646

Паметник на Христо Ботев краси град в Япония. Това стана ясно от поздравително видео обръщение от говорителя на община Окаяма, цитирано от bTV. То бе изпратено вчера, на 6 януари, когато честваме 175-тата годишнина от рождението на поета-революционер.

“Господарите” с безкомпромисен коментар за филма “Ботев” на Максим Генчев (видео)

“Здравейте от Окаяма, Япония. Разбрахме, че днес е 175-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Честито! Това е статуята на Христо Ботев в Окаяма. Поставихме я преди три месеца”, поздрав Марина Канеко от отдел „Международни връзки в община Окаяма.

Паметник на Христо Ботев краси град в Япония (видео)

Бюст-паметникът на Христо Ботев е интерпретация на произведение от 1942 година на Васил Вичев, разположен в пловдивската Цар-Симеонова градина. Неин автор е скулптурът Свилен Костадинов. За работата си художникът разкрива, че бюстът е изработен от пирински гранит – мощен и много твърд материал, който, по неговите думи, съответства на характера на портрета.

Делегация от Окаяма е поискала още преди три години да отнесе тази частица от Пловдив в Япония.

Пловдив и Окаяма

Окаяма и Пловдив са побратимени градове повече от половин век. Преди 30 години общината в Япония е подарила на града на тепетата свой символ – статуята на герой от японския фолклор.

„Тя в момента стои в Цар-Симеоновата градина“, уточни Марина Канеко.

Окаяма е столица на едноименната община и префектура в Южна Япония. Градът е един от малкото в Япония, които имат трамвайна система. Налице е жп възел. По отношение на икономика присъства развито самолетостроене, алуминиева, електротехническа, текстилна промишленост и транспортно машиностроене. В Окаяма има и университет.

Паметник на Христо Ботев краси град в Япония

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции